Zakon iz 2015. stigao u Parlament BiH: Niko ga nije primijetio sve do danas!

Zakon iz 2015. stigao u Parlament BiH: Niko ga nije primijetio sve do danas!


Današnja hitna sjednica Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, iznenadila je na neočekivan način. Nakon mnogobrojnih izjava o hitnosti, niko nije primijetio jedan sasvim neobičan detalj – zakon koji se razmatra datira još iz 2015. godine!

Naime, Prijedlog Zakona o strancima, koji se danas tretira kao hitan i ključan za put ka EU integracijama, zapravo je već odavno bio pripremljen. Ispostavilo se da su predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić potpisali ovaj zakon još davne 2015. godine. Paradoksalno je da oboje više nisu prisutni u Parlamentu, jer je Krišto sada predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, dok je Tadić savjetnik predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Reagovao je poslanik Mladen Bosić.

“Moram da kažem da je zahtjev za hitnu proceduru ovako obimnih zakona uvreda za Parlament i poslanike koji sjede ovdje. Ne dozvoliti poslanicima da se upuste u raspravu i daju neke amandmane koje možemo predstaviti predstavnicima EU i da se ugrade u zakone je neprihvatljivo. Zahtjev za hitnom procedurom nije uredu. Ovdje su ljudi koji su spremni da dignu ruku. Nismo imali dovoljno vremena da se pripremimo za diskusiju i to je nekorektno. Na sajtu PS BiH našao sam Prijedlog zakona i našao sam da se on usvaja u novembru 2015. i Borjana Krišto i Ognjen Tadić su potpisnici ovog zakona. To znači da je bio dogovoren ovaj zakon i 2015. Mislio sam da je grešaka i opet sam provjerio dokumentaciju i isto piše. Od 2015. do danas se nalazio ovaj zakon u ladicama birokratije u jednom od ove dvije zgrade, a tražite od nas da po hitnoj proceduri usvojimo zakon za put prema EU. Nikakav napredak se neće napraviti ako se usvoji danas ili kasnije u redovoj proceduri. Niko nije vidio da je iz 2015. ovaj zakon i to dovoljno govori da to niko nije ni pročitao o čemu se radi”, rekao je Bosić.

Postoji pitanje, čiji je propust. Još nije počela rasprava, a do sada ovaj propust nije ispravljen.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija