BiH izostavljena u podacima istraživanja: Koja je država najbogatija na Balkanu

BiH izostavljena u podacima istraživanja: Koja je država najbogatija na Balkanu


Hrvatska, prema nedavnom istraživanju, svrstava se među najsiromašnije članice Europske unije. Iako je taj podatak zabrinjavajući, zemlja je ipak ispred ostalih zemalja u regiji zapadnog Balkana, čime se ogleda kompleksna ekonomska slika jugoistočne Europe.

Istraživanje, koje obuhvata razdoblje od 2010. godine do danas, otkriva da je Hrvatska 2022. godine imala medijalni dohodak po stanovniku izražen standardom kupovne moći (PPS) u iznosu od 12.277 jedinica. Unutar EU, Hrvatska se nalazi ispod prosjeka, ali su neke zemlje, poput Bugarske, Slovačke, i Rumunjske, još niže na ljestvici.

Najveći medijalni dohodak unutar EU imaju Luksemburg (33.214 PPS), Nizozemska (25.427 PPS) i Austrija (25.229 PPS). U najvećem i najvažnijem nacionalnom ekonomskom prostoru EU, Njemačkoj, medijalni dohodak iznosi 23.197 PPS, što je gotovo dvostruko veći dohodak od Hrvatske korigiran za tečaj i razliku u cijenama.

BiH, nažalost, nije obuhvaćena podacima ovog istraživanja, što ostavlja prazninu u razumijevanju ekonomske situacije na Balkanu. No, u oređenju s drugim državama u regiji pokazuje da Hrvatska drži relativnu prednost u odnosu na Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Slovenija se značajno izdvaja s visokim medijalnim dohotkom od 18.792 PPS, što je čak više od Italije. Ova razlika, koja seže još iz razdoblja bivše Jugoslavije, jasno pokazuje dinamiku razvoja unutar regije.

Direktor portala Index ističe kako su razlike u medijalnom dohotku između Hrvatske, Srbije i BiH značajno porasle od razdoblja Jugoslavije.

Nedostatak podataka o BiH čini važnim produžavanje istraživanja kako bi se dobila potpuna slika o ekonomskoj situaciji u regiji. S obzirom na povezanost i zajedničke izazove, saradnja zemalja zapadnog Balkana u cilju poboljšanja ekonomske stabilnosti mogla bi igrati ključnu ulogu u budućem regionalnom razvoju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija