Samo u BiH: Direktor sebi i zaposlenima sipao gorivo na račun škole

Samo u BiH: Direktor sebi i zaposlenima sipao gorivo na račun škole


 

Direktor Osnovne škole “Nikola Tesla” u Derventi Ljubiša Đurić optužen je za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a tereti se da je sebi i drugim zaposlenima omogućio da sipaju gorivo na račun škole.

Đurić se tereti da je u periodu od 21. augusta 2015. do 31. avgusta 2021. godine u Derventi u svojstvu služenog lica, kao direktor JU Osnovna škola “Nikola Tesla”, u namjeri da sebi i drugima pribavi korist, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja, te prekršio zakon i interne propise.

– Sebi i zaposlenim radnicima omogućio je sipanje goriva u vlastita vozila na račun navedene ustanove, bez prethodnog izdavanja naloga za službena putovanja, a zaposlenim radnicima omogućio i korištenje službenog vozila radi dolaska na posao i odlaska s posla – navodi se u optužnici.

Na ovaj način sebi i drugima je pribavio imovinsku korist u iznosu od 11.928 KM, a na štetu budžeta RS-a.

Stanovnici Dervente se žale: Ovo je direktor osnovne škole, u pripitom stanju je često, druži se sa narkomanima!

U optužnici se dodaje i da su radnici dobijali naknade po osnovu troškova prevoza, a potom novac podizali sa svojih računa i po nalogu direktora vraćali u računovodstvo škole, da bi isti bili evidentirani u neslužbenim evidencijama.

– Navedeni novac u ukupnom iznosu od 7.959 KM optuženi je prisvojio – istaknuto je.

Optužnicom, koji je podiglo Tužilaštvo RS-a a potvrdio Okružni sud Banja Luka, predloženo je da se Đuriću izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora osnovnih škola.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija