Partizansko groblje u Mostaru zatrpano smećem i građevinskim mašinama: “Ni nakon 18 mjeseci nije sanirano”

Partizansko groblje u Mostaru zatrpano smećem i građevinskim mašinama: “Ni nakon 18 mjeseci nije sanirano”


Partizansko groblju u Mostaru najbolji je pokazatelja lošeg odnosa prema nacionalnim spomenicima u našoj zemlji. Nakon teške devastacije ni nakon godinu i po nije ništa urađeno na sanaciji štete, a zbog rekonstrukcije ulice Kralja Petra Krešimira četvrtog, sada mu je onemogućen i prilaz.

Radovi na rekonstrukciji spomenute ulice ispred Partizanskog groblja koji vode od Avenije prema SKB-u Mostar počeli su u julu prošle godine, te je u fazi postavljanje asfalta, a za sanaciju Partizanskog groblju, koje je nacionalni spomenik BiH još nema nikakvih naznaka piše Klix.

Dovoljno je na samom ulazu vidjeti nabacan građevinski materijal od radova koji se izvode na rekonstrukciji ulice i zatrpan prilaz kompleksu koji je bio među najljepšim u Jugoslaviji, da se jasno zaključi kako za nacionalni spomenik naše zemlje niko ne mari.

Iako bi bilo za očekivati da se uz sanaciju ulice izvode i radovi na rekonstrukciji Partizanskog groblja koje je prije godini i po doživjelo nepamćenu devastaciju, kad je razbijeno svih 700 kamenih spomen-ploča, to se ne dešava, a bi bilo gore niko ne zna ni kad će, dok se do kompleksa teško i dolazi.

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar svaki mjesec na dan nemilog događaja podsjećaju javnost na značaj ovog nacionalnog spomenika i traži sanaciju, te razotkrivanje počinilaca nepamćene devastacije, ali nadležni na njihove vapaje ostaju i dalje nijemi.

Gradonačelnik Mario Kordić je u decembru prošle godine kazao da Grad Mostar u skladu sa svojim nadležnosti osigurava sredstava za održavanje tog lokaliteta, ali da sanacija nastale štete nije u njegovoj ingerenciji, jer se radi o nacionalnom spomeniku države.

“Kad se dogodila nemila devastacija tada su svi skupa skočili da se taj lokalitet riješi, ali čim je tema medijski prestala biti aktualna, pala je u drugi plan. Mi naravno nismo zaboravili tu temu i u više navrata samo kontaktirali ustanove i institucije s nivoa vlasti koji su zaduženi za rekonstrukciju Partizanskog groblja, jer to predstavlja nacionalni spomenik države.

Moram priznati da nismo imali ozbiljniju saradnju s njihove strane, ali mi ćemo na toj temi istrajavati i sigurno ćemo Partizansko spomen-groblje staviti u funkciju turizma u Gradu Mostaru. To je naše opredjeljenje i vizija, a nadam se da ćemo tu imati razumijevanje i od viših nivoa vlasti”, rekao je tada Kordić.

Partizansko memorijalno groblje u Mostaru nakon brojnih devastacija i vandalskih napada uvršteno je među sedam najugroženijih mjesta kulturne baštine 2023. godine u Evropi, s ciljem njegovog spašavanja.

Nacionalni spomenik BiH u Mostaru bio je sa 11 nominiranih za najugroženiji lokaliteta kulturne baštine u Evropi na popisu koji je objavila Evropa Nostra – evropski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini i Institut Evropske investicione banke, a povodom 10. godišnjice Programa sedam najugroženijih koja je obilježana u 2023. godini.

Evropa Nostra se smatra najreprezentativnijom mrežom baštine u Evropi s članovima iz preko 40 zemalja, a zajedno s Institutom Evropske banke za investicije je ocijenila da je Partizansko groblje u Mostaru među sedam najugroženijih u Evropi.

Za sprovođenje aktivnosti koje će pomoći u njegovom spašavanju, Evropska komisija je obećala financijsku pomoć od 10 hiljada eura kao i za svaku lokaciju s navedenog popisa, što je Mostarcima ulilo nadu da će taj lokalitet oživjeti i da će se vratiti stari sjaj ovom nacionalnom spomeniku BiH.

Klix. Dovoljno je na samom ulazu vidjeti nabacan građevinski materijal od radova koji se izvode na rekonstrukciji ulice i zatrpan prilaz kompleksu koji je bio među najljepšim u Jugoslaviji, da se jasno zaključi kako za nacionalni spomenik naše zemlje niko ne mari. Iako bi bilo za očekivati da se uz sanaciju ulice izvode i radovi na rekonstrukciji Partizanskog groblja koje je prije godini i po doživjelo nepamćenu devastaciju, kad je razbijeno svih 700 kamenih spomen-ploča, to se ne dešava, a bi bilo gore niko ne zna ni kad će, dok se do kompleksa teško i dolazi. Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar svaki mjesec na dan nemilog događaja podsjećaju javnost na značaj ovog nacionalnog spomenika i traži sanaciju, te razotkrivanje počinilaca nepamćene devastacije, ali nadležni na njihove vapaje ostaju i dalje nijemi. Gradonačelnik Mario Kordić je u decembru prošle godine kazao da Grad Mostar u skladu sa svojim nadležnosti osigurava sredstava za održavanje tog lokaliteta, ali da sanacija nastale štete nije u njegovoj ingerenciji, jer se radi o nacionalnom spomeniku države. "Kad se dogodila nemila devastacija tada su svi skupa skočili da se taj lokalitet riješi, ali čim je tema medijski prestala biti aktualna, pala je u drugi plan. Mi naravno nismo zaboravili tu temu i u više navrata samo kontaktirali ustanove i institucije s nivoa vlasti koji su zaduženi za rekonstrukciju Partizanskog groblja, jer to predstavlja nacionalni spomenik države. Moram priznati da nismo imali ozbiljniju saradnju s njihove strane, ali mi ćemo na toj temi istrajavati i sigurno ćemo Partizansko spomen-groblje staviti u funkciju turizma u Gradu Mostaru. To je naše opredjeljenje i vizija, a nadam se da ćemo tu imati razumijevanje i od viših nivoa vlasti", rekao je tada Kordić. Partizansko memorijalno groblje u Mostaru nakon brojnih devastacija i vandalskih napada uvršteno je među sedam najugroženijih mjesta kulturne baštine 2023. godine u Evropi, s ciljem njegovog spašavanja. Nacionalni spomenik BiH u Mostaru bio je sa 11 nominiranih za najugroženiji lokaliteta kulturne baštine u Evropi na popisu koji je objavila Evropa Nostra - evropski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini i Institut Evropske investicione banke, a povodom 10. godišnjice Programa sedam najugroženijih koja je obilježana u 2023. godini. Evropa Nostra se smatra najreprezentativnijom mrežom baštine u Evropi s članovima iz preko 40 zemalja, a zajedno s Institutom Evropske banke za investicije je ocijenila da je Partizansko groblje u Mostaru među sedam najugroženijih u Evropi. Za sprovođenje aktivnosti koje će pomoći u njegovom spašavanju, Evropska komisija je obećala financijsku pomoć od 10 hiljada eura kao i za svaku lokaciju s navedenog popisa, što je Mostarcima ulilo nadu da će taj lokalitet oživjeti i da će se vratiti stari sjaj ovom nacionalnom spomeniku BiH. [gallery ids="576354,576353,576352,576351,576350,"]">
POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija