Cijene plina pale širom Europe: Građani BiH neće osjetiti ovaj pad

Cijene plina pale širom Europe: Građani BiH neće osjetiti ovaj pad


Cijene plina i prirodnog gasa širom Europe su doživjele značajan pad.

Iako se svjetski sukobi, uključujući one u Ukrajini, Pojasu Gaze i Crvenom moru, obično odražavaju na cijene energenata, Europa je doživjela suprotan scenarij. Cijene plina sada su pale na 29,7 eura (57,9 KM) po megavat satu.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, objasnio je da je diversifikacija nabavke plina i dobro stanje skladišta ključno utjecalo na ovaj neočekivani pad cijena. “Pomogla je i toplija zima, ali glavna dva faktora su diversifikacija i popunjenost skladišta”, naglasio je Bečarević za portal Radiosarajevo.

Nažalost, Bosna i Hercegovina neće osjetiti ovaj pad cijena, jer berzanske cijene plina u Europi nemaju izravan utjecaj na ovu zemlju. Bečarević objašnjava da se cijene plina u Bosni i Hercegovini formiraju prema formuli koja je povezana s naftnim derivatima, a očekuje se da će opskrbljivač informirati vladu Federacije Bosne i Hercegovine o mogućim promjenama u cijenama plina.

Vrijedi napomenuti da su cijene plina u Europi trenutno čak 10 puta manje u odnosu na august 2022. godine. U vrijeme invazije Rusije na Ukrajinu, cijena plina po megavat-satu dosegnula je 277 eura (540,2 KM), a danas su pale na 29,7 eura (57,9 KM), pokazujući dramatičan pad uprkos globalnim nesigurnostima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija