Na graničnom prijelazu Izačić zaplijenjeno i uništeno 25 tona krompira iz Egipta

Na graničnom prijelazu Izačić zaplijenjeno i uništeno 25 tona krompira iz Egipta


Federalna fitosanitarna inspekcija je nedavno na Graničnom prijelazu (GP) Izačić donijela odluku o zabrani uvoza 25 tona merkantilnog krompira iz Egipta zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz.

Odluka je donesena nakon obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta, čije se carinjenje vrši na GP Izačić.

Uzorci kontrolisanog proizvoda su uzeti radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantinskih štetnih organizama.

Laboratorijskom analizom je utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma Raistonia solanacearum, poznatog kao smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće krompira i paradajza, koji se nalazi na listi I.A.II. Pravilnika o listama štetnih organizama, bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata.

Ova situacija je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja, te je stoga pošiljka zabranjena za stavljanje u promet i upotrebu.

Kako bi se spriječilo daljnje širenje potencijalno štetnih organizama, sadržaj pošiljke je uništen pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija