Državna tužiteljica Violeta Mandić sankcionirana javnom opomenom

Državna tužiteljica Violeta Mandić sankcionirana javnom opomenom


Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu tužiteljice Tužiteljstva BiH Violete Mandić i potvrdilo odluku Drugostupanjske disciplinske komisije kojom joj je izrečena mjera javne opomene zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužiteljstvu i izvan suda ili tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije.”

VSTV je u potpunosti prihvatilo obrazloženje Drugostupanjske komisije, smatrajući da je izrečena sankcija adekvatna, primjerena prirodi i težini počinjenog disciplinskog prekršaja, okolnostima izvršenja i utvrđenom stupnju disciplinske odgovornosti tužene, koja se okarakterisala kao svjesni nehaj. Vijeće je istaknulo da će se izrečenom mjerom ostvariti svrha i ciljevi disciplinskog sankcioniranja nositelja pravosudnih funkcija.

Disciplinske komisije su pravilno utvrdile i ocijenile olakšavajuće i otežavajuće okolnosti te izrekle odgovarajuću disciplinsku mjeru, uzimajući u obzir sve specifične okolnosti slučaja, što je Vijeće kao cjelina prihvatilo u svojoj konačnoj odluci.

Prema disciplinskoj tužbi, Mandić se, nakon potvrđivanja optužnice protiv Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske a.d.”, sastala s direktorom ovog poduzeća Lukom Petrovićem između 1. septembra i 30. oktobra 2020. godine u Istočnoj Ilidži, te mu saopćila informacije iz predmeta i ponudila sporazum o priznanju krivnje.

Prvostupanjska disciplinska komisija proglasila je tužiteljicu Mandić odgovornom i izrekla joj disciplinsku mjeru javne opomene. Mandić je izjavila žalbu zbog povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava, ali je Drugostupanjska komisija potvrdila prvostupanjsku odluku. Nakon konačne odluke Vijeća, sankcija javne opomene je postala pravosnažna.

Ova odluka je objavljena u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa, Detektor može potvrditi da se odnosi na tužiteljicu Violetu Mandić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija