Narodna skupština RS sutra donosi izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a i Zakona o referendumu

Narodna skupština RS sutra donosi izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a i Zakona o referendumu


Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i Vijeća naroda Republike Srpske održat će sutra sjednicu u Banjoj Luci kako bi usaglasili izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.

Peta sjednica Zajedničke komisije bit će održana u prostorijama Narodne skupštine u 11 sati, prema najavi iz NSRS-a.

Na posebnoj sjednici održanoj 19. aprila, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izborni zakon RS-a, kojim se predviđa da će izbore za organe vlasti u RS-u sprovoditi Republička izborna komisija, gradske i opštinske izborne komisije, te birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

“Stupanjem na snagu ovog zakona, prestaju se primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor narodnih poslanika, delegata Vijeća naroda RS-a, predsjednika i potpredsjednika RS-a, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS-a, odbornika skupštine grada i opštine, gradonačelnika i načelnika opština u RS-u,” stoji u izjavi NSRS-a.

Na istoj sjednici usvojen je i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, kojim se preciznije reguliše sprovođenje ovih oblika neposredne demokratije. Cilj novog zakona je da omogući efikasnije i transparentnije sprovođenje referenduma i građanskih inicijativa.

Ova sjednica Zajedničke komisije ključna je za postizanje saglasnosti oko ovih zakona, koji imaju značajan uticaj na izborni proces i mogućnost građanskog djelovanja kroz referendume u Republici Srpskoj.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija