Helez odgovorio Zahiragiću: U vrijeme Novalića je namjenska industrija bila na izdisaju, obiđi sa mnom fabrike

Helez odgovorio Zahiragiću: U vrijeme Novalića je namjenska industrija bila na izdisaju, obiđi sa mnom fabrike


Ministar odbrane BiH Zukan Helez odgovorio je na prozivke Harisa Zahiragića (SDA).

Podsjetimo, Zahiragić je Heleza danas optužio da se hvali prvom bh. puškom, a da on i trenutna Vlada FBiH nemaju veze sa njom, te da je proizvodnja pokrenuta u mandatu bivšeg premijera i trenutnog zatvorenika Fadila Novalića.

Zahiragić: Fadilov rad je rezultirao prvom 100% bh. puškom, on je žrtvovao svoju slobodu zbog toga

“Bilo bi pošteno da je Helez priznao da ni on, kao ni nametnuta Vlada FBiH na čelu sa Nikšićem nemaju nikakve veze sa tim poduhvatom, te da se zahvalio Premijeru, ali i inžinjeru Fadilu Novaliću, čiji su višegodišnji napori, rad, velika ulaganja i vizija rezultirali prvom puškom domaće proizvodnje, ali i generalno procvatom namjenske industrije u FBiH kao i ukupne privrede”, napisao je Zahiragić.

Sada mu je Helez odgovorio i poručio da su u vrijeme Fadila Novalića namjenska industrija je bila na izdisaju.

“Određeni visokopozicionirani funkcioneri u SDA, a među njima perjanica ove stranke u Kantonu Sarajevo zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić, nikako da prežale gubitak vlasti.

U tom bunilu i ludilu prouzrokovanom gubitkom vlasti, besramno lažu i zasluge za razvoj namjenske industrije prepisuju osuđenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću.

Jedina Fadilova zasluga za ekspanziju namjenske industrije u našoj zemlji je njegov odlazak u zatvor. Upravo tada započinje ubrzani razvoj ove grane industrije u BiH.

Za vrijeme dok je Fadil Novalić bio premijer Vlade F BiH, namjenska industrija je bila na izdisaju. Nijedna firma nije imala sigurne ugovore i poslovali su od danas do sutra. U većini firmi je kasnila plata.

Binas d.d. Bugojno i Zrak d.d. Sarajevo su bili pred stečajem. Radnicima u Binasu je kasnilo 14 plata, a radnicima u Zraku i više. Radnici su bili poniženi, molili su da im se podijeli makar po 100 KM, da mogu dočekati Bajram.

Danas pred Kurban bajram u Binasu je podijeljeno 2.500 KM pomoći svakom radniku, a plata i topli obrok se redovno isplaćuju.

U vrijeme vlasti SDA, namjenska industrija naše zemlje je radila za lične i stranačke interese. Namjenski i precizno su gašene određene državne firme, da bi se otvarale privatne te pravili isti proizvodi i punili džepovi raznih mešetara povezanih sa SDA.

Ono što vam ja nikad neću oprostiti, a siguran sam ni radnici i građani u Bugojnu, ali i čitavoj BiH, što ste tehnologiju za proizvodnju iz Binasa prenijeli u Bratunac te na taj način razvijali namjensku industriju u RS.

Od preuzimanja mandata ministra odbrane BiH i Zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministra BiH fokus moga rada je bila namjenska industrija. Razvijamo je i razvijat ćemo i dalje. Ona je okosnica ekonomskog razvoja čitave Federacije BiH, a i neka imamo, za ne daj Bože.

Dragi Harise ja znam da se ti ne razumiješ u problematiku i razvoj namjenske industrije, kao što se ne razumiješ u mnogo toga. Pozivam te da zajedno obiđemo naše fabrike, porazgovaraš sa radnicima i jednostavno pitaš, kad im je bilo bolje, za vrijeme vladavine SDA i osuđenika Fadila Novalića ili sad.

PS: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad”, poručio je Helez.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija