Kraj sagi BHRT-a i Eurosonga: Prodaja nekretnina nalaže isplatu duga EBU-u

Kraj sagi BHRT-a i Eurosonga: Prodaja nekretnina nalaže isplatu duga EBU-u


Dugogodišnji spor između BHRT-a i Evropske radiodifuzne unije (EBU) zbog nenamirenog duga, koji je do sada spriječavao Bosnu i Hercegovinu da sudjeluje na Eurosongu, bliži se kraju. Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom se nalaže prodaja nekretnina BHRT-a radi isplate duga prema EBU-u. Prodaja je zakazana za 25. septembar 2024. godine.

EBU je podnio tužbu 2016. godine za neisplaćene članarine i naknade za prenose sportskih i drugih programa, ukupno vrijedne 12.198.170,70 KM.

Nakon žalbe BHRT-a, drugostepenom presudom potvrđen je iznos od 9.853.998,05 KM sa zateznim kamatama.

BHRT je osporio iznos duga, ali to neće odgoditi prodaju nekretnina.

Vrijednost procijenjenih devet nekretnina BHRT-a iznosi 165.564.697,20 KM, što bi trebalo pokriti dug EBU-u koji s kamatama sada iznosi 16.360.851,18 KM.

Ova presuda znači da će BiH moći ponovno sudjelovati na Eurosongu tek nakon izmirenja duga. Posljednji put su nas predstavljali 2016. godine, a priliku da ponovo nastupaju na ovom takmi;enju mnogi su s nestrpljenjem iščekivali.

Iako je situacija teška, mnogi se sjećaju najboljeg plasmana koji je Bosna i Hercegovina ostvarila 2006. godine, kada je Hari Mata Hari osvojio treće mjesto sa pjesmom “Lejla”, prikupivši 229 bodova.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija