Ćulum poručio: Galića sam vidio prošle sedmice, spomenuo je odlazak na liječenje

Ćulum poručio: Galića sam vidio prošle sedmice, spomenuo je odlazak na liječenje


Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), trenutno je u bjekstvu nakon što je Tužilaštvo BiH izdalo nalog za njegovo hapšenje zbog sumnji u teške oblike korupcije.

Ova informacija dodatno je uznemirila javnost u Bosni i Hercegovini, koja se sve češće suočava s korupcijskim skandalima unutar najviših pravosudnih i policijskih struktura.

Galić se sumnjiči za primanje mita i zloupotrebu položaja dok je bio na čelu Granične policije BiH. Direktor SIPA-e, Darko Ćulum, za Raport je izjavio da neće komentirati detalje istrage, ali je potvrdio da će SIPA nastaviti sudjelovati u istrazi koju vodi Tužilaštvo BiH, a u kojoj je obuhvaćen i Galić.

Ćulum je naglasio da su ovakve akcije dokaz spremnosti policijskih agencija u BiH da se suoče s kriminalom unutar vlastitih redova. “Ova akcija pokazuje da niko nije iznad zakona i da imamo snage suprotstaviti se svima koji ga krše,” rekao je Ćulum za Raport. Dodao je da će SIPA slijediti navode Tužilaštva BiH u vezi sumnji da su ‘procurile informacije’ koje su omogućile Galiću bijeg.

Na pitanje kada je posljednji put vidio Galića, Ćulum je odgovorio da je to bilo prošle sedmice. Također je potvrdio da je čuo informaciju da je Galić sekretarici rekao da ide na liječenje.

U okviru iste istrage, jučer su uhapšeni pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Blagoje Milović, i državljanin BiH i Hrvatske, Ivica Bago, zbog sumnje u organizovani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i zloupotrebu položaja.

Tužilaštvo BiH, zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i SIPA-om, provodi istragu i traži osobu koja je osumnjičenom Galiću dostavila povjerljive informacije o istrazi, čime je počinjeno krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Osumnjičeni Galić je 8. jula ilegalno prešao granicu BiH i pobjegao u Hrvatsku, gdje se trenutno nalazi. Istraga o ovom slučaju visoke korupcije se nastavlja uz podršku EUROPOL-a, saopćilo je Tužilaštvo BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija