Pacijent iz Mostara jedini u BiH ima oboljenje od rijetke bolesti: Vlada FBiH naložila osiguranje lijeka

Pacijent iz Mostara jedini u BiH ima oboljenje od rijetke bolesti: Vlada FBiH naložila osiguranje lijeka


Vlada Federacije BiH usvojila je na hitnoj telefonskoj sjednici informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o rješavanju problema osiguranja terapije za pacijenta oboljeljelog od akutne intermitentne porfirije. Pacijent iz Mostara je, prema dostupnim podacima, jedina osoba s ovim oboljenjem u BiH.

Zaključkom Vlade, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zadužen je da nabavku lijeka Givosiran, u iznosu od 59.278,96 KM (30.308,85 eura) mjesečno, odnosno 711.347,49 KM (363.706,20 eura) za 12 mjeseci, financira iz Tekuće rezerve Zavoda za 2024. godinu. Vlada je također odlučila osigurati sredstva za pokriće nabavke lijeka iz Tekuće rezerve budžeta FBiH za 2024. godinu, koja će biti doznačena Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Ministarstvo zdravstva je krajem protekle godine započelo rad na sistemom rješavanju problematike rijetkih bolesti u Federaciji BiH.

Po prvi put, planira se izrada zakonskog rješenja o rijetkim bolestima, koje će regulirati registraciju, evidenciju i financiranje liječenja pacijenata oboljelih od rijetkih bolesti. Ovaj plan je uvršten u Program rada Ministarstva za 2024. godinu.

Federalno ministarstvo financija obvezano je pripremiti Odluku o izdvajanju sredstava iz Tekuće rezerve budžeta FBiH za 2024. godinu, kako bi se realizirao zaključak o financiranju terapije. Zadužena su i federalna ministarstva zdravstva i financija te Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti, kako bi se osigurala nabavka lijeka i pružila adekvatna terapija pacijentici iz Mostara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija