Odbijen izvještaj VSTV-a: Evo šta to znači

Odbijen izvještaj VSTV-a: Evo šta to znači


Na 15. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrano je više važnih tema.

Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Komisija je podržala Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, kao i primila k znanju Informaciju o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za isti period.

Međutim, najznačajniji dio sjednice bio je odbijanje Godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2023. godinu. Ovaj izvještaj, koji predstavlja pregled rada VSTV-a, nije dobio podršku Komisije.

Šta znači odbijanje izvještaja VSTV-a?

Odbijanje godišnjeg izvještaja VSTV-a može imati nekoliko implikacija:

  1. Signalizacija nezadovoljstva: Odbijanje izvještaja može ukazivati na nezadovoljstvo Komisije radom VSTV-a. To može biti povezano s određenim odlukama ili općim učinkom VSTV-a u protekloj godini.
  2. Politički pritisak: Odbijanje može biti oblik političkog pritiska na VSTV da poboljša svoj rad ili da promijeni određene prakse. Ovaj pritisak može dolaziti od političkih partija ili pojedinaca unutar Komisije koji imaju određene interese ili zamjerke.
  3. Reforma pravosudnog sistema: Može biti signal potrebe za reformom pravosudnog sistema. Ako se utvrdi da VSTV ne funkcioniše efikasno, to može potaknuti promjene zakona ili procedure kako bi se poboljšao rad pravosuđa u BiH.

Odbijanje godišnjeg izvještaja VSTV-a od strane Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH je događaj koji odražava stavove Komisije prema radu VSTV-a. Ovo može imati šire implikacije na rad pravosudnog sistema u BiH, te potaknuti daljnje rasprave i potencijalne reforme unutar sistema.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija