Ambrozija se širi Semberijom: Građani traže hitnije mjere

Ambrozija se širi Semberijom: Građani traže hitnije mjere


Kraj jula i početak avgusta donose najgore simptome alergije zbog ambrozije, čija cvatnja traje sve do oktobra. Ova invazivna biljka stvara ozbiljne zdravstvene probleme za mnoge, a uprkos gradskim odredbama i apelima na uništavanje, situacija se pogoršava.

Ambrozija se ubrzano širi u Semberiji, prisutna je na poljoprivrednim površinama, napuštenim imanjima, uz rijeke i puteve. Građani Bijeljine su svjesni opasnosti koju predstavlja, ali smatraju da je potrebno pojačati kontrole i kazne za neodgovorne.

“Nemarni smo. Ambroziju je teško iskorijeniti, ali nije neuništiva. Kada bi je svi uklonili sa svojih dvorišta i njiva, ne bi se tako brzo širila. Poštujte zdravstvene i komunalne propise, nadležni moraju pojačati kontrolu i kazne”, poručuje Milka Ignjatović za InfoBijeljina.

Ljekari ističu da su alergije moderna bolest, s simptomima poput kihanja, curenja nosa i nelagode u grlu. Specijalista pulmologije Milena Aleksić Milanović preporučuje smanjeno izlaganje peludi ambrozije, redovno tuširanje i pranje kose. U slučaju blažih simptoma, koriste se antihistaminici i kortikosteroidi.

Nadzor nad poljoprivrednim zemljištem, privatnim imanjima i neizgrađenim zemljištima obavljaju poljoprivredni i inspektori za zaštitu životne sredine, dok Komunalna policija nadzire javne površine. Kazne za nepoštovanje Odluke o uništavanju ambrozije kreću se od 150 do 2.000 KM, ovisno o vrsti prekršitelja.

Stručnjaci upozoravaju da su za suzbijanje ambrozije potrebne kombinovane mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere tokom cijele godine. Iako su ekološke organizacije predložile nabavku opreme za mjerenje koncentracije polena u vazduhu, ovaj projekt još uvijek nije realizovan.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija