FOTO: A. Durgut/Pixsell
Ministri iz RS odbili izmjene sporazuma o policijskoj saradnji BiH i Srbije: Konaković je radikalan, neće država naređivat entitetima

Ministri iz RS odbili izmjene sporazuma o policijskoj saradnji BiH i Srbije: Konaković je radikalan, neće država naređivat entitetima


Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković predložio je izmjene Sporazuma o policijskoj saradnji između BiH i Srbije.

Prema njegovom prijedlogu, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH trebala bi imati ključnu ulogu u odlukama vezanim za saradnju sa Srbijom, čime bi se ograničila samostalna saradnja MUP-a Republike Srpske sa MUP-om Srbije bez odobrenja državnih institucija.

Međutim, ministri iz RS-a su blokirali ovaj prijedlog. Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, oštro je kritikovao Konakovića, ističući da se radi o politički motivisanom prijedlogu koji nastoji nametnuti nadležnost državnih institucija nad entitetskim.

“To je van pameti. Želi se proizvesti odnos da bilo koja institucija na novio BiH nadređana entitetskim. To nije u skladu sa Ustavom. Ta potreba da Sarajevo kroji kapu to je priča koju ćemo okačiti mačku o rep”, rekao je Košarac.

“Centralizacija BiH nije moguća dok SNSD i njihovi partneri imaju utjecaj,” poručio je Košarac, naglasivši da će i u budućnosti nastaviti blokirati slične prijedloge. Onda je kazao da Konaković postaje radikalan.

Slične stavove iznio je i ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, koji je naglasio da MUP RS neće dozvoliti ukidanje svojih ovlaštenja, te da ne vidi potrebu za izmjenom postojećih sporazuma o policijskoj saradnji.

“Konakoviću poručujem da centralizacija BiH neće proći,” zaključio je Nešić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija