Nažalost, ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak: Mnogobrojna djeca žrtve iskorištavanja

Nažalost, ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak: Mnogobrojna djeca žrtve iskorištavanja


Prema podacima Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), milioni djece širom svijeta svakodnevno su uskraćeni za osnovno pravo da budu djeca. Umjesto bezbrižnog djetinjstva, mnogi od njih postaju žrtve nasilja, iskorištavanja i trgovanja djecom.

Jedan od najtežih oblika kršenja dječijih prava je prisilni brak. Svake godine, oko 39.000 maloljetnih djevojaka bude prisiljeno da se uda za znatno starije muškarce. Ova praksa je najraširenija u najsiromašnijim zemljama, gdje porodice udaju mlade djevojke kako bi smanjile troškove za hranu, odjeću i obrazovanje.

Prisilni brakovi imaju dalekosežne posljedice po zdravlje i budućnost djevojaka. Često dolazi do visoke smrtnosti djece i majki pri porođaju, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih je smanjenje učestalosti dječijih brakova jedan od glavnih milenijskih ciljeva UN-a.

Prisilan brak se definiše kao brak bez važećeg pristanka jedne ili obje strane, gdje je prisila faktor. Svaki prisilan i ugovoreni brak predstavlja fundamentalno kršenje ljudskih prava i napad na dostojanstvo ličnosti.

Nažalost, ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Prisilni i ugovoreni brakovi maloljetnika u određenim sredinama i zajednicama pokušavaju se opravdati kao dio tradicije, što je potpuno neprihvatljivo u svjetlu zaštite ljudskih prava.

Ukoliko sumnjate na trgovinu ljudima ili ste žrtva, prijavite putem www.eurcenter.ba ili www.sigurnodijete.ba, te potražite podršku i savjet putem besplatne telefonske linije 0800 22 323.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija