Ročište u septembru: Azra Miletić potražuje 200.000 KM od BiH zbog procesa koji je vodio do njenog oslobađanja

Ročište u septembru: Azra Miletić potražuje 200.000 KM od BiH zbog procesa koji je vodio do njenog oslobađanja


Pripremno ročište po tužbi penzionisane sutkinje Azre Miletić protiv Bosne i Hercegovine, od koje traži naknadu u iznosu većem od 200.000 KM, zakazano je za 18. septembar.

Sutkinja Miletić potražuje ovu sumu kao nadoknadu za materijalnu i nematerijalnu štetu proizašlu iz krivičnog postupka koji se protiv nje vodio od 2016. do 2021. godine, što je Sud BiH potvrdio za Detektor.

Azra Miletić, bivša sutkinja Državnog suda, pokrenula je tužbu protiv države zbog, kako navodi, nepravednog procesa koji je ozbiljno narušio njen ugled i prouzročio značajnu emocionalnu patnju.

Iako je tokom sedmogodišnje suspenzije primala puni lični dohodak, Miletić tvrdi da je cilj postupka bio uništavanje njene karijere, te smatra da proces nije smio biti vođen pred Sudom BiH, s obzirom na to da je bila sudija tog suda.

Miletić je krajem 2021. godine pravosnažno oslobođena optužbi za primanje mita i kršenje zakona od strane Kantonalnog suda u Sarajevu. Prvostepenom presudom iz januara iste godine, sarajevski Općinski sud oslobodio ju je optužbi da je 2014. i 2015. godine primila obećanje dara od 5.000 eura u zamjenu za povoljniju presudu u predmetu u kojem je postupala.

Postupak protiv nje započet je u Državnom sudu, a nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo prvostepenu presudu koja ju je osuđivala na dvije i po godine zatvora, predmet je prebačen na sarajevski Općinski sud, koji ju je oslobodio svih optužbi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija