Foto: DVD Kladanj
Opasnost od trovanja zbog požara na deponiji u Kladnju: Ugroženo zdravlje građana

Opasnost od trovanja zbog požara na deponiji u Kladnju: Ugroženo zdravlje građana


Požar na deponiji smeća “Stanovi” u Kladnju već nekoliko dana stvara ozbiljne probleme, saopštila je Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

Zbog nekontrolisanog širenja požara, Štab civilne zaštite Općine Kladanj proglasio je stanje prirodne nesreće.

Vatrogasne jedinice nastoje spriječiti širenje vatre na okolne šume, ali povremene erupcije otvorenog plamena na različitim dijelovima deponije otežavaju njihovu borbu. U toku su napori da se stvore pristupni putevi s druge strane deponije kako bi vatrogasci mogli efikasnije gasiti vatru. Također, bageri pokušavaju iskopati dublje rupe na određenim mjestima kako bi ugasili podzemne slojeve smeća koji i dalje tinjaju.

Građani su upozoreni da se drže podalje od deponije zbog gustog dima koji može sadržavati otrovne plinove, čime se povećava rizik od trovanja.

Lokacija deponije na strmoj padini dodatno otežava napore vatrogasnih ekipa, jer gust dim i mogućnost obrušavanja nasipa predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Ova deponija, na kojoj se otpad odlaže od 1987. godine bez prethodne selekcije, sada se pokazuje kao ozbiljan ekološki i zdravstveni problem.

Općina Kladanj nema dovoljno resursa da se sama nosi s ovim problemom, pa su u akciju gašenja uključeni vatrogasci iz cijelog Tuzlanskog kantona. Stručnjaci upozoravaju da se zbog specifičnosti požara na deponiji ne može tačno utvrditi sastav plinova koji nastaju, ali je poznato da su izuzetno toksični, često kancerogeni, i da mogu imati dugotrajne posljedice na zdravlje lokalnog stanovništva i vatrogasaca koji učestvuju u gašenju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija