Već dvanaesti dan gori deponija u Kladnju, građani izloženi štetnim materijama: Zašto nadležni šute?

Već dvanaesti dan gori deponija u Kladnju, građani izloženi štetnim materijama: Zašto nadležni šute?


Požar na deponiji otpada Stanovi u Kladnju ulazi u dvanaesti dan, a situacija se ne popravlja uprkos svim naporima.

Sve raspoložive vatrogasne jedinice iz Tuzlanskog kantona pružale su pomoć u gašenju vatre, ali rezultati su poražavajući.

Lokalna zajednica, predvođena Opštinom Kladanj, dala je sve od sebe da ugasi požar, no, vatrena stihija i dalje gori.

Iako je u gašenju požara dnevno korišteno najmanje 12 cisterni vode, što je rezultiralo ogromnim utroškom resursa, vatra nije ugašena. Nakon početnog neuspjeha, angažovana su javna i privatna preduzeća, koja sada pokušavaju ugušiti vatru prekrivanjem deponije zemljanim materijalima. Ipak, prema riječima Senada Šarića, pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu i komunalne poslove u Kladnju, posao je ogroman i prezahtjevan za jednu lokalnu zajednicu kao što je Kladanj.

Međutim, pitanje koje se postavlja jeste – zašto su nadležne institucije ostavile Kladanj da se sam bori s ovim problemom? Zašto nije bilo adekvatne podrške i pravovremenih mjera od viših nivoa vlasti? Dok građani Kladnja, posebno mještani Starića, Gojsalića i okolnih naselja, žive u strahu zbog gustog dima koji prekriva područje, nadležne institucije pružaju minimalnu pomoć, a zahtjevi za angažovanjem helikoptera za gašenje požara su odbijeni.

Načelnik Jusuf Čavkunović tvrdi da je emisija dima smanjena za 50%, ali to nije dovoljno za one koji žive u neposrednoj blizini deponije. Jedna porodica je već napustila svoj dom, a mnogi drugi su ugroženi. Da li su životi i zdravlje građana manje važni od proceduralnih prepreka i birokratskih izgovora?

Da li je vrijeme da odgovorni prestanu prebacivati odgovornost i da konačno preduzmu konkretne mjere? Lokalna zajednica sama ne može riješiti problem ove veličine. Očekuje se hitna i ozbiljna intervencija od strane kantonalnih i federalnih vlasti kako bi se okončala agonija kroz koju prolazi Kladanj. Građani Kladnja ne mogu više čekati!



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija