Foto: Ilustracija
Stranački kadrovi na čelu biračkih odbora u BiH uprkos zakonskoj zabrani

Stranački kadrovi na čelu biračkih odbora u BiH uprkos zakonskoj zabrani


Transparency International BiH (TI BiH) otkrio je veliki broj osoba koje su se kandidovale za pozicije predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, a koje su povezane s političkim strankama u Bosni i Hercegovini.

Uprkos jasnoj zabrani u Izbornom zakonu BiH, pojedinci koji su članovi, aktivisti, bivši kandidati ili čak aktuelni funkcioneri političkih stranaka, pojavljuju se na ovim odgovornim pozicijama.

Nakon objave spiska kandidata od strane Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) za Lokalne izbore 2024, TI BiH je pozvao građane da prijave slučajeve političke povezanosti kandidata. Ubrzo je pristiglo 54 prijava protiv osoba koje su povezane s političkim strankama, a koje su se prijavile za upravljanje biračkim odborima.

TI BiH je upozorio da ovakva imenovanja mogu ozbiljno ugroziti integritet izbornog procesa i povjerenje građana, te da su u suprotnosti sa zakonskim odredbama, uključujući i izmjene nametnute od strane visokog predstavnika. Posebno su naglasili da predsjednici i zamjenici biračkih odbora ne smiju biti članovi političkih partija niti obavljati bilo kakve funkcije unutar njih.

Pored toga, TI BiH je otkrio još 24 osobe koje su se ranije kandidovale na izborima, a sada se prijavljuju za upravljanje izbornim procesom, što je također protivno Izbornom zakonu BiH.

TI BiH je sve prikupljene informacije proslijedio CIK BiH i ponovno pozvao građane da prijave slične slučajeve kako bi se osiguralo da osobe koje nadziru proces glasanja budu imenovane u skladu sa zakonom, bez političkih uticaja.

Građani mogu prijaviti nepravilnosti putem email adrese izbori@ti-bih.org ili koristeći aplikaciju Reflektor: Izbori 24, koja omogućava anonimno prijavljivanje nepravilnosti kako bi se osigurao transparentan i pošten izborni proces.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija