Da li Višković predviđa finansijski krah Republike Srpske?

Da li Višković predviđa finansijski krah Republike Srpske?


U posljednje vrijeme, izjava premijera Republike Srpske Radovana Viškovića odjeknula je u javnosti, postavljajući pitanje da li on anticipira neizbježan finansijski krah RS-a ili unaprijed priprema sve u entitetu na tu mogućnost.

Naime, Višković tvrdi da se protiv Republike Srpske vodi obojena revolucija, čiji je krajnji cilj upravo njen finansijski kolaps.

Višković je u razgovoru za RTRS izjavio da se šire dezinformacije i da zabrinjava stav političkog Sarajeva, koje, kako on tvrdi, djeluje kao portparol stranih ambasada. Prema njegovim riječima, najveći pritisak na RS vrši Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

“Američka Ambasada u Sarajevu više nije to što jeste, nego je politička partija, a ambasador Murphy predstavnik te partije. Grubo se miješaju u unutrašnje stvari. Ne trebamo mi da polažemo račune američkoj Ambasadi. Oni moraju da imaju određeni interes ovakvim ponašanjem, imaju i oni svoje šefove,” naglašava Višković.

Postavlja se pitanje, da li su ove izjave znak da Višković već vidi finansijski slom RS-a kao realnu mogućnost? Dok odbija tvrdnje da je RS pred slomom, Višković priznaje da pritisak traje već duže vrijeme, te da je posljednjih godinu dana postao intenzivniji zbog sankcija.

“Čim vam neko onemogući normalan, zakonit i neometan pristup tržištu, to je problem. Pritisak na RS traje posljednje dvije-tri godine, a posljednjih godinu dana intenzivnije zbog sankcija. Imate kompanije i medijske kuće i njihove zaposlene koji su na udaru. Ekonomske sankcije nisu usmjerene samo prema pojedincu, već i prema svim građanima,” dodaje Višković.

Dok premijer nastavlja s tvrdnjama o obojenoj revoluciji, ostaje nejasno da li su ove izjave uistinu znak alarmantne situacije koja se sprema ili samo priprema terena za ono što bi moglo uslijediti. Javnost se, s pravom, pita da li su ove riječi odraz svijesti o nadolazećoj krizi ili pokušaj da se odgovornost za potencijalni ekonomski krah unaprijed prebaci na vanjske faktore



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija