Vlada KS najavila pomoć NUBBiH-u: Radnici bez plata četiri mjeseca, odgovorni za krizu imenovani

Vlada KS najavila pomoć NUBBiH-u: Radnici bez plata četiri mjeseca, odgovorni za krizu imenovani


Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH), jedna od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji, suočava se s ozbiljnim izazovima zbog nedostatka finansijske podrške.

Ova biblioteka, osnovana 1945. godine, preživjela je rat i granatiranje, ali sada se nalazi u najtežem stanju do sada, pred prijetnjom zatvaranja.

Radnici biblioteke nisu primili plate već četiri mjeseca, a sve zbog nemara nadležnih institucija koje su zanemarile važnost kulture. Zbog ove situacije, uposlenici NUBBiH-a organizirali su mirnu protestnu šetnju, gdje su iznijeli svoje zahtjeve za sistemskim rješenjem te javno imenovali odgovorne za nastalu krizu. Među imenovanima su Dubravka Bošnjak, Jasna Duraković, Nermin Nikšić, Adna Mesihović, Nihad Uk i Sanja Vlaisavljević.

Nakon protesta, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uputilo je dopis premijeru Kantona Sarajevo, Nihadu Uku, i ministrici za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Adni Mesihović, zahtijevajući hitnu intervenciju kako bi se spriječilo gašenje ove važne institucije.

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, najavio je u petak tokom gostovanja na BHRT-u da će na račun NUBBiH-a biti uplaćeno 400.000 KM pomoći.

Međutim, u istom obraćanju, Uk je naglasio da Kanton Sarajevo nikada nije obećao sredstva te je optužio Federalno ministarstvo da prebacuje odgovornost na kantonalne vlasti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija