Foto: Klix.
Nastavlja se afera na Bjelašnici: Prijave protiv službenika Općine Trnovo zbog nezakonitog zauzimanja zemljišta

Nastavlja se afera na Bjelašnici: Prijave protiv službenika Općine Trnovo zbog nezakonitog zauzimanja zemljišta


Slučaj u vezi s postojećim zgradama traje još od 2021. godine, a Ministarstvo komunalne privrede smatralo je nepotrebnim što su se vlasnici apartmana u Babinom dolu žalili na odluku Općine Trnovo da odbije zahtjev za ponovni postupak izdavanja građevinske dozvole investitoru Govza.

Općina Trnovo je ponovo odbila zahtjev investitora Govza za obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole, iako je objekat na Babinom dolu već izgrađen. Takvu odluku potvrdilo je rješenje Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, doneseno u julu ove godine, kojim su žalbe vlasnika apartmana odbačene kao neosnovane.

Općina Trnovo je još 2021. godine izdala investitoru Govza dozvolu za izgradnju poslovnog objekta na dvije parcele u Babinom dolu. Međutim, stanari susjedne zgrade tvrde da su njihovi apartmani pretrpjeli štetu tokom iskopavanja građevinske jame i da je objekat izgrađen izvan dozvoljenih granica. Zbog ovih problema, vlasnici apartmana tražili su obnovu postupka izdavanja dozvole, što je Općina ranije već odbila.

Nakon odbijanja njihovog zahtjeva, vlasnici su se žalili. Ministarstvo privrede je, kao drugostepeni organ, u februaru ove godine prvo poništilo urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu koju je Općina Trnovo izdala investitoru Govza. Općina Trnovo je zatim utvrdila da žalbu na obnovu postupka nije podnijela ovlaštena osoba, te je ponovno odbacila pritužbu vlasnika apartmana.

Prema podacima Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, površina parcele iznosi 44.412 kvadratnih metara, a zemljište je kategorizirano kao šuma i pašnjak druge klase. Žurnal već mjesecima izvještava o korupciji na Bjelašnici za koju su odgovorne općinske vlasti u Trnovu, predvođene načelnikom Ibrom Berilom, uz podršku kantonalnih vlasti u Sarajevu.

Foto: Žurnal

Općina Trnovo nikada nije izradila procjenu utjecaja na okoliš niti pribavila okolinsku dozvolu, što ukazuje na nezakonitost većine izdatih građevinskih dozvola. Ovo su istakli i vlasnici apartmana u svojoj žalbi, naglašavajući da je parcela između dva objekta zapravo šuma i pašnjak druge klase. Također su naglasili da voditelj postupka nije obavijestio etažne vlasnike stanova, te da Općina nije postupila prema uputama drugostepenog organa u vezi s pravilnom primjenom materijalnog prava.

Ministarstvo komunalne privrede donijelo je u julu ove godine rješenje kojim su žalbe vlasnika apartmana odbačene kao neosnovane. “Ovo rješenje je konačno u upravnom postupku i protiv njega nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Kantonalnom sudu u Sarajevu”, stoji u rješenju Ministarstva.

Foto: Žurnal

Kriminal na Bjelašnici traje od 2013. godine. Iako nezakonito krčenje šume, izdavanje nelegalnih građevinskih dozvola, izbjegavanje dobijanja dozvola od kantonalnih ministarstava i nezakonita eksproprijacija državne imovine na Bjelašnici traju od 2013. godine, tek prije nešto manje od mjesec dana, po nalogu Tužilaštva KS, uhapšeni su načelnik Ibro Berilo, njegova pomoćnica Nađa Milišić, vlasnik kompanije Lok-pil d.o.o Adis Mulaosmanović i njegova sestra Edina Džigal.

Foto: Žurnal

Mjesecima su bili pod posebnom istragom, tokom koje su im prisluškivani telefoni. U presretnutim komunikacijama, prema izjavi tužioca Darka Soldata, otkriveno je da su održavali sastanke s osobama iz političkog svijeta, u direkcijama pojedinih političkih stranaka i sa direktorima javnih preduzeća, sve s ciljem da se obavi nezakonita eksproprijacija. Na isti način je državna parcela prodata Mulaosmanoviću, nakon nezakonite eksproprijacije. Na toj parceli je izgradio objekat Aroma, u sklopu kojeg se nalaze dva apartmana (32 i 33) za koje ne postoje dozvole niti su zabilježeni u dokumentaciji. Kao znak zahvalnosti, Berilu je poklonjen jedan apartman.

Ovo je samo jedan dio onoga što se već skoro dvije decenije odvija na Bjelašnici. Istraga još uvijek traje, a prema nezvaničnim informacijama, mogla bi biti proširena i na druge osobe.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija