Prosječne plate u regiji: Slovenija na vrhu, BiH i Sjeverna Makedonija na dnu

Prosječne plate u regiji: Slovenija na vrhu, BiH i Sjeverna Makedonija na dnu


U regiji, najveće prosječne plate zabilježene su u Sloveniji, dok su najniže u Bosni i Hercegovini te Sjevernoj Makedoniji, pokazuje analiza agencije Anadolu.

U Sloveniji, prosječna neto plata za juni 2024. iznosila je 1.501,97 eura, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodni mjesec.

Najviša prosječna plata zabilježena je u sektoru distribucije električne energije, plina i pare, s iznosom od 2.241,33 eura neto, dok je najniža u ugostiteljstvu, s 1.142,43 eura neto.

Hrvatska je zabilježila prosječnu neto platu za junu od 1.315 eura, što je nominalno i realno niže za 0,7% u odnosu na prethodni mjesec. Najviša plata isplaćena je u zdravstvenoj zaštiti, dok je najniža u proizvodnji odjeće.

U Srbiji, prosječna neto plata za maj 2024. iznosila je 855,82 eura, uz značajan nominalni rast u odnosu na prethodnu godinu.

Crna Gora bilježi prosječnu neto platu za juni od 838 eura, uz skroman rast u odnosu na maj.

Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija imaju najniže prosječne pla5e u regiji, s prosjekom od 702,51 eura u BiH i 680,70 eura u Sjevernoj Makedoniji. Uprkos blagom rastu u obje zemlje, razlika u odnosu na Sloveniju i Hrvatsku ostaje velika.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija