Struja skuplja od obećanog: Ko će odgovarati za veće poskupljenje?

Struja skuplja od obećanog: Ko će odgovarati za veće poskupljenje?


Prvi računi za struju nakon najavljenog poskupljenja od 10% stigli su korisnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, ali su mnogi primijetili da je povećanje u nekim slučajevima iznosilo više od očekivanog.

Naime, dok je najavljeno poskupljenje trebalo biti 10%, neki korisnici su zabilježili povećanja od preko 20% na računima za električnu energiju, bez uvećanja mrežarine, što dovodi do sumnji u ispravnost obračuna.

Samir Lemeš, profesor na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici, istaknuo je za N1 da je poskupljenje znatno veće nego što je službeno najavljeno, ukazujući na mogućnost da Elektroprivreda pokriva svoje gubitke kroz ovakve obračune.

On je naglasio da, iako FERK tvrdi da ukupno povećanje iznosi prosječno 10,04%, stvarno poskupljenje iznosi približno 11,5%, što je više od dozvoljenog.

Građani, koji su suočeni s povećanjem računa, izražavaju nezadovoljstvo, posebno jer svako poskupljenje dodatno opterećuje njihov ionako težak životni standard.

Mnogi su razočarani nedostatkom odgovornosti i najava za subvencije, dok ostaje otvoreno pitanje hoće li neko odgovarati za ovakve nepravilnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija