Deficit radne snage u BiH: Fali nam 30.000 radnika

Deficit radne snage u BiH: Fali nam 30.000 radnika


Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim nedostatkom radne snage, s procjenama koje ukazuju na potrebu za dodatnih 30.000 radnika kako bi se zadovoljile trenutne potrebe tržišta.

Unatoč povećanju kvota za izdavanje radnih dozvola strancima, koje su se s 2.500 u 2021. godini povećale na 6.073 ove godine, tržište rada i dalje pati od neusklađenosti ponude i potražnje.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, ističe da se, iako su kvote povećane, glavni problemi nalaze u komplikovanim procedurama zapošljavanja koje traju mjesecima.

Osim toga, česta su odbijanja viza i radnih dozvola od strane relevantnih institucija, što dodatno komplikuje situaciju.

Naša zemlja se primarno oslanja na radnu snagu iz azijskih zemalja i Turske, pri čemu radnici iz Turske imaju prednost zbog mogućnosti boravka do tri mjeseca bez vize. Međutim, uprkos tim olakšicama, BiH je još uvijek daleko od toga da bude privlačna destinacija za mnoge kvalifikovane radnike zbog dugotrajnih procedura i administrativnih barijera.

Promjene na tržištu rada ukazuju na to da su sada radnici ti koji biraju poslodavce, preferirajući poslove koji su manje zahtjevni i bolje plaćeni.

Ova situacija posebno pogađa sektore poput građevinarstva, industrije i ugostiteljstva, koji su postali manje privlačni i suočavaju se s velikim nedostatkom radne snage.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija