Foto: Crna-Hronika
Povlačenje ključnih zakonskih prijedloga iz dnevnog reda Parlamenta FBiH izaziva spekulacije

Povlačenje ključnih zakonskih prijedloga iz dnevnog reda Parlamenta FBiH izaziva spekulacije


Predstojeća sjednica Parlamenta Federacije BiH isključila je sa dnevnog reda dva značajna prijedloga zakona, uzrokujući iznenađenje i spekulacije među zastupnicima i javnošću.

Naime, prijedlozi Zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima te Zakona o unutrašnjim poslovima nisu uvršteni u dnevni red 10. vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Premijer Federacije BIH, Nermin Nikšić, poslao je zahtjev za povlačenje ove dvije tačke predsjedavajućem Draganu Miokoviću, no konkretan razlog za ovu odluku nije javno objavljen.

Ovaj potez izazvao je nagađanja o mogućim neslaganjima unutar same vlade ili pritiscima od strane određenih političkih ili interesnih grupa.

Zakon o izmjeni Zakona o policijskim službenicima predviđao je usklađivanje s odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kako bi policijski službenici po odlasku u penziju mogli koristiti prava koja su im garantovana važećim zakonodavstvom.

S druge strane, izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BIH imale su za cilj rješavanje problematike unapređenja policijskih službenika u više činove, problem koji trenutno stvara prepreke za kandidovanje policijskih službenika na više pozicije unutar Federalne uprave policije.

Povlačenje ovih zakona s dnevnog reda sugerira da se iza zatvorenih vrata možda dogovaraju određena usaglašavanja ili da postoje obećanja koja treba ispuniti prije nego što se zakoni ponovno nađu pred zastupnicima.

Na istoj sjednici, umjesto ovih tema, rasprava će se fokusirati na Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja te Usaglašavanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, što može ukazivati na trenutnu prioritizaciju vlade u drugim sektorima



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija