Advokati najavili štrajk pred Sudom BiH od augusta

Advokatske komore Federacije BiH i Republike Srpske uputile su dopis Sudu Bosne i Hercegovine, zahtijevajući da se suđenja u predmetima u kojima advokati postupaju po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno. Ukoliko njihov zahtjev ne bude ispunjen, advokati su najavili obustavu rada.

Dopisom su komore upozorile da će, ako se do augusta ne riješi pitanje isplate naknada braniocima po službenoj dužnosti, advokati u potpunosti obustaviti rad na tim predmetima. Ovo upozorenje poslano je i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Državnim ministarstvima finansija i pravde, jer advokatima već pola godine nisu isplaćene naknade zbog neusvajanja državnog budžeta.

“Predlažemo da se pred Sudom BiH u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti u narednom periodu zakazuje najviše jedno ročište mjesečno, a u pritvorskim predmetima najviše dva ročišta mjesečno. Ukoliko Sud BiH ne prihvati ovo prelazno rješenje, skupštine advokatskih komora će donijeti odluku da se odmah obustavi rad u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti,” navodi se u dopisu.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, izjavio je za Detektor da je ovo prvi put da se na ovaj način obraćaju Državnom sudu. Dodao je da još uvijek nisu dobili odgovor od institucija kojima su se obratili.

“Sačekat ćemo u svakom slučaju odgovore. Ako odgovora ne bude bilo, s 1. augustom mi bismo obustavili rad u toj vrsti predmeta,” kazao je Mrša.

Predsjednik Advokatske komore Federacije BiH, Bekir Gavrankapetanović, pojasnio je da skupštine odlučuju o štrajku te da se neće moći voditi “teški” postupci pred Sudom BiH, gdje je obavezna odbrana, ukoliko advokati odluče da ne rade.

“Mi očekujemo da iskažu malo poštovanja prema advokatskoj djelatnosti jer i advokati su ljudi koji trebaju da zarade. Da li je njima plata uskraćena?” poručio je Gavrankapetanović.

Advokati su naglasili da nisu uključeni u privremeno finansiranje koje podrazumijeva finansiranje na nivou prethodne godine. Naveli su da je Sud BiH mjesecima prolongirao dostavljanje naloga za plaćanje, koji su izrađeni u januaru i februaru, a advokatima dostavljeni tek u junu 2024.

“Očigledno stvarajući privid da ne postoje obaveze prema advokatima, budžetska stavka za finansiranje odbrana po službenoj dužnosti je izmijenjena i sredstva preusmjerena na finansiranje povećanja plata sudija i ostalih zaposlenih u Sudu BiH, što je nedopustivo,” stoji u dopisu.

Na suđenju Borislavu Gligoreviću, optuženom za zločine na području Zvornika, predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić zakazao je nastavak za 5. juli, uz napomenu da će se suđenje nastaviti samo ako ne bude štrajka advokata.

Advokati su jasno stavili do znanja da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, od augusta obustaviti rad na predmetima po službenoj dužnosti, čime bi značajno ugrozili procesuiranje mnogih slučajeva pred Sudom BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79