Apsurd u BIH: Dok vlast traži novog direktora, učenicima uskraćeno pravo upisa u srednju školu!

Prvi upisni rok za upis učenika u srednje škole Tuzlanskog kantona za školsku 2021./2022.
godinu okončan je u petak, 11. juna 2021. godine.

Prema tvrdnjama Elvisa Barakovića, ministra obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona, plan upisa u srednje škole omogućava svim osnovcima upis u srednje škole. Međutim, to i nije baš tako.

Nedavne smjene direktora po „sili zakona“ i imenovanje novih po volji aktuelne vlasti u Tuzlanskom kantonu diskriminisalo je osnovce iz OŠ „Doborovci“ u Gračanici i onemogućilo prijavu na prvi upisni rok.

Učenici devetog razreda ove škole su završili razred i uspješno položili eksternu maturu, ali diplome iplome i uvjerenja o završenoj osnovnoj školi nisu dobili.

Od 26. maja, kada je ranijem direktoru po sili zakona prestao mandat, školski odbor nije imenovao direktora škole
koji potpisuje diplome. Roditelji su danima bezuspješno upozoravali resorno ministarstvo i tražili da se problem riješi, kako bi se njihova djeca mogla prijaviti na raspisani konkurs za upis u srednju školu.

– Predsjednica privremenog školskog odbora Mirela Krajinović, je sazvala samo jednu sjednicu na kojoj je konstatovana činjenica da je po sili zakona direktoru prestao mandat. Pri odlučivanju o imenovanju v.d. direktora, školski odbor nije imao većinu, a nakon te sjednice predsjednica Krajinović odbila je sazvati novu. Dodatno se zakopliciralo jer je Vlada za člana privremenog školskog odbora imenovala zaposlenika bez njegovog pristanka. Nastavnik je odbio učestvovati u radu školskog odbora te je roditelje upoznao da ne želi učestvovati u bilo kakvim političkim igrama, smjenama i imenovanjima direktora – govori naš izvor, koji nam se obratio u ime brojnih zabrinutih roditelja.

 

I dok vlast traži podobnog direktora, vremena za upis učenika je sve manje, jer se u srijedu završava i drugi upisni rok.

Kako stvari stoje, svršeni osnovci iz Doborovaca će popunjavati nepopunjena mjesta u srednjim školama, bez mogućnosti ravnopravnog sudjelovanja u konkursnoj proceduri sa svojim vršnjacima. To Vladu i ministra Barakovića očogledno ne zanima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79