BHRT: Naši radnici se zbog FTV-a bore za egzistenciju

Prema tvrdnjama BHRT-a, njihovih preko 800 radnika se bori za egzistenciju, a sve zbog FTV-a?!

Kažu da još nisu dobili zarađenu plaću.

“Podsjećamo, Radiotelevizija Federacije BiH još nije platila usluge BHRT-u koje je koristila u decembru i januaru, a koje su im radnici BHRT-a svojim radom obezbijedili. Menadžment BHRT-a uputio je pismo Federalnoj televiziji, u kojem su upozoreni da će, zbog nemarnog odnosa koji imaju prema dugovanjima ukoliko ne izmire svoje obaveze, BHRT-e biti prinuđen da im počne uskraćivati usluge”, ponovili su iz BHRT-a.

Podsjećamo, BHRT tražio novac za korištenje frizeraja, arhiva i održavanja.

BHRT upozorio FTV: Platite nam kozmetičarsko-frizerske usluge, održavanje, Arhivski centar…

“Od ovog momenta kad dajem ovaj komentar, do onog što oni vide na ekranu, sve radi za njih BHRT. Upravni odbor daje punu podršku menadžmentu i sindikatu na ustrajavanju za pravednijom raspodjelom RTV takse. Također neupitno je da se sve obligacije od strane bilo koga pa tako i FTV moraju izvršavati u zakonskom roku, kako su one definirane”, ističe Elvir Lemeš, predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a.

Zbog nemogućnosti daljeg finansiranja Poslovodni odbor BHRT-a će biti prinuđen uskratiti Federalnoj televiziji usluge Arhivskog centra BHRT-a, usluge održavanja, IT tehnologija i razvoja, kozmetičarsko-frizerske usluge, usluge informativno-tehničkih centara, od 23. februara mogu se koristiti isključivo za potrebe informativnih emisija. Ukoliko RTV FBiH ni nakon ovih mjera ne izvrši plaćanje usluga, uskratit će se i sve usluge produkcije osim usluga za produkciju TV dnevnika, usluge održavanja predajnika preko kojih se emitira program RTV FBiH koje održava BHRT, a za čije korištenje RTV FBiH nije platila električnu energiju.

“Nije popularno uskraćivati usluge, posebno ne mediju, ali uposlenici BHRTa još nisu primili platu iako sve svoje obaveze uredno izvršavamo. Sindikat očekuje isplatu dugovanja prema radnicima što dalje implicira isplatu dugovanja BHRT-a. Od posljednjeg formiranja cjenovnika 2006. godine za iznajmljivanje tehničkih, prostornih i ljudskih kapaciteta porasla je inflacija, a cijene iznajmljivanja ostale su iste”, navodi Sanija Saljihi iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Kada će radnici BHRT-a dobiti plate još nije poznato. Iz Upravnog odbora BHRT-a podsjećaju da je pitanje dana kada će novac od Vijeća ministara BiH biti doznačen na račun BHRT-a. No, to je kratkotrajna pomoć i biće dovoljna za neko vrijeme, ali ne i stabilno finansiranje.

“Nadam se i ovom potpisivanju ugovora između dva emitera, tako da bi to na neke duže staze, na način na koji smo mi predložili, na koji mi insistiramo, da se ta pravičnija raspodjela obavi, potpiše i utvrdi bi značila neko povećanje ukupnog prihoda BHRT-a za nekih 20 posto”, naglašava Lemeš.

“Dok se radnici BHRT-a brinu kada će dobiti ono što su zaradilli, RTV FBiH se ne brine, jer je svojim radnicima isplatila plate i zadržala 20 miliona na računu od zadržavanja pretplate. To bi značilo da novca ima i za plate BHRT-u u narednim mjesecima. A veliki je broj usluga koje se pružaju ovom emiteru”, kažu iz BHRT-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79