BIH: Zaduživanje građana raste dok drugi štede u nekretninama

Društvo u Bosni i Hercegovini suočava se s različitim pristupima finansijskom upravljanju, pri čemu jedni građani podižu kredite za pokrivanje svakodnevnih potreba, dok drugi biraju ulaganje u nekretnine kao način štednje i investiranja. Ovo se očituje kroz porast potražnje za kreditima, posebno za stanovništvo, ali i kroz ulaganje poslovne zajednice u proširenje i modernizaciju svojih preduzeća.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, krediti stanovništvu iznosili su 11,3 milijarde KM na kraju drugog tromjesečja 2023. godine, što predstavlja rast od 3,6% u odnosu na kraj 2022. godine. Godišnja stopa rasta iznosi 5,5%, što ukazuje na kontinuirani rast kreditnog sektora u toj kategoriji. Krediti za opću potrošnju su porasli za 4,1% u prvom polugodištu 2023. godine, a krediti za stambene namjene zabilježili su rast od 3%.

Uz rast potražnje stanovništva za kreditima, poslovna zajednica također aktivno sudjeluje u finansijskim aktivnostima. Investicije u proširenje proizvodnje, modernizaciju i nova radna mjesta potiču poslovnu zajednicu na intenzivno uzimanje kredita.

Rast potražnje za potrošačkim i nenamjenskim kreditima također ukazuje na činjenicu da građani biraju alternativne izvore finansiranja kako bi se nosili s rastućim cijenama i ekonomskim izazovima.

Ukupni krediti domaćih sektora u Bosni i Hercegovini iznosili su 22,73 milijarde KM na kraju maja 2023. godine, što je rezultiralo godišnjom stopom rasta od 4,7%. Rast kredita zabilježen je kod stanovništva, privatnih prduzeća, nefinansijskih javnih poduzeća i ostalih domaćih sektora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79