Burni komentari na “novu atrakciju” u Sarajevu: “Ako je džaba, ne znači da je dobro”

Burni komentari na “novu atrakciju” u Sarajevu: “Ako je džaba, ne znači da je dobro”


Nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić postavila novu atrakciju u Starom Gradu, nizali su se komentari osude ovog poklona visočke kompanije.

“Grad Sarajevo od večeras bogatiji za još jednu turističku atrakciju! „Sarajevski dijamant“ krasi Baščaršijski trg, donoseći dodatnu ljepotu sve do kraja Sarajevo Film Festivala. Hvala firmi „Metallon“ iz Visokog i direktoru Kenanu Agiću na ovom divnom poklonu. Za ljepše lice našeg grada ❤️” – napisala je Benjamina Karić na svojoj Facebook stranici i dobila preko 300 komentara.

Novu atrakciju postavili su ispred Baščaršijske džamije, odnosno džamije Havadže Duraka koja je izgrađena davne 1528. godine – piše Crna-Hronika.

(FOTO) Benjamina Karić postavila novu turističku aktrakciju na Baščaršiji: “Mnogi kažu da je kič”

Jedna od komentara koji je skupio najveći broj lajkova bio je napisan od Jasmina Jusuf Jusufovića.

Baščaršija je primjer humane arhitekture: obasjana od sabaha do akšama, sa velikim objektima (minaretima) raspoređenim tako da nisu nametljivi trgu i njegovoj otvorenosti. Njena ljepota je u bjelom kamenu i minimalnim ukusnim ukrasima, i funkcionalnim objektima (sebilj / trgovke). Ona TAKVA je turistička atrakcija.
Ovo nije turistička atrakcija. Ovo je estetsko nasilje nad prostorom Baščaršije.
Ako je džaba, ne znači da je dobro za taj prostor.

Sve dodato tom prostoru je viška, a naročito je viška neuspjela instalacija firme kojoj je jedina uspjelija referenca mobilni roštilj. Problematično je to što svoj i neukus i odsustvo estetskog osjećaja u prostoru opštinske urbanističke službe poturate kao normu i “opjevavate”. Pri tome dajete džabnu reklamu na najfrekventnijem / najskupljem prostoru u čitavoj državi, a nama to poturate kao “prihvatanje poklona”.

Ovom ofarbanom kučetu Zorice Brunclik, iako kako kažete “traje” dok traje SFF, nije mjesto ni pored jednog mjesta projekcija filmova i konferansi. Ako je firma imala želju da zakorači u izradu umjetničkih instalacija, svoju prvu je trebala staviti u svoju avliju, reklamirati o svom trošku, pa onda, ako uspije, prodati nekome da “ukrasi” svoj prostor. A ne nametati u javni prostor, bez pitanja javnosti.

Molim vas, uozbiljite se, i maknite ovo odavdje.

POGLEDAJ GALERIJU

Pročitajte još neke od komentara koji su napisani direktno Benjamini Karić na Facebook-u.

Ispred prelijepe džamije koja je sama po sebi atrakcija i ovo samo narušava estetiku i izgled autentičnosti. Ljubičasti reflektor isti kič kao u unutar Vijećnice. Ako je već moralo biti u Starom Gradu, onda ga stavite u neki kutak, park i sl. A ne na sred Baščaršije, ispred Čaršijske džamije. Malo poslušajte i savjete građana, ne možete Vi i vaš tim znati bolje od ostatka Sarajeva. Kad Vas hvalimo, hvalimo, kad dajemo drugačije prijedloge, poslušajte. Mi šetamo gradom, neke stvari jednostavno nemaju smisla.

Ja sam rodom sa Logavine. Tu sam rodjen. Ovo je savrseno. Prelijepo. Svaka cast timu ljudi. Odlicno! Svaka Vama cast.

Za neki drugi dio grada da, ali ovdje se nikako ne uklapa.
Tacno narusava izgled stare carsije. Stari dio grada odavno treba zastitu od raznoraznih instalacija, prodaja i kica. Poklon je lijep, ali za dio grada gdje ce se uklopiti u arhitekturu.
Ko god da je birao mjesto ocito nije razmisljao ili posavjetovao se makar sa strukom.
Isto kao ono plasticno cvijece ispred SCC-a. Bolje da ga nema nikako nego onako kao u jeftinim turskim serijama.

Obzirom da ste populista, poslusajte i ovoga puta glas naroda a vecina nas kaze da je ovo totalni neukus i apsurd. Pogotovo ispred džamije! Neka je sto puta SFF uskoro, ova baklavica od stakla, nazovi dijamant, nicemu ne sluzi i pogotovo joj nije mjesto na Baščaršiji. Ne uklapa se i kraj price.

Draga Benjamina, da li vi imate kompetentne savjetnike-ce? Ovakav kič mi govori da ne. Niti estetski, niti historijski, niti moderno, niti lijepo, apsolutno ništa. Podsjeća na vašar, a tome zaista nije mjesto u starom dijelu Sarajeva. Pored ove “instalacije” možete onda slobodno dodati štandove koje “krase” Ferhadiju, i da se onda uz instalaciju pije sok od nara. Strašno.

Poštovana gradonačelnice,
ako želite imalo popraviti dojam prebacite ovu instalaciju u neku praznu prostoriju sa bijelim zidovima i možda travom, nije joj mjesto ovako na sred ulice.
Kada ste komentarisali boju fasade u glavnoj ulici pomislio sam da nemate ukusa, zatim sam se zapitao da nije možda bio glavni cilj reklamirati onu “wannabe” influensericu?
Sa ovom kako Vi nazivate “ljepotom” ste potvrdili da stvarno nemate ukusa, ali da nije opet bio i cilj neko reklamiranje?

Vidim medju komentatorima dosta pametnih i divnih ljudi, nadam se da ćete uvažiti sugestije i ukloniti to ruglo s naših ulica. Ako to učinite, pokazat ćete da poštujete mišljenje gradjana kao i struke. I bilo bi dobro da ubuduće prije sličnih akcija uradite isto. Ja mislim da je vrijeme da se i pahuljica skine s ulica, osim ako joj nije cilj da nas metaforički rashladi.

Preljepo, Svaka ćas! Ima da dođu turisti iz Nju Jorka i Pariza da vide turističku atrakciju! #samojako

Kakvi su ovo negativni komentari sram vas bilo! Gradonacelnica Benjamina Karic je za svog mandata uradila za grad Sarajevo vise nego svi gradonacelnici zajedno za ovih 30 godina. Ja joj skidam kapu! I jos nesto. Da li je ikad iko od vas komentarisao one nove ploce na Bascarsiji oko Sebilja. Zamjenili su stare kocke i unakazili Bascarsiju. Da mi je samo znati cija je to ideja bila. Benjamina radi casno i posteno i zalaze se maksimalno da grad Sarajevo prestavi u cijelom svijetu u najljepsem mogucem svijetlu! Hvala joj mnogo!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija