Četverotočkaši i dalje uništavaju prirodu: Fizičkim barijerama sačuvati zaštićena područja

Nakon što su nekoliko puta apelovali iz planinarskih društava da se zabrani vožnja četverotočkaša po planinskim predjelima do toga nije došlo.

I dalje vozači željni adrenalina narušavaju prirodni sklad, uništavaju planinske staze, floru i faunu. Iz Planinarskog saveza KS-a su najavili da će već sutra poduzeti konkretne mjere.

– Ono od čega smo strahovali i na šta smo upozoravali, počelo se dešavati‼️ Ovaj kvad je snimljen jutros na austrijskim serpentinama, koje su glavna planinarsko – pješačka staza prema Sofama, vrhu Trebevića.

Planinarski Savez Kantona Sarajevo već sutra će uputiti dopis Vladi Federacije BiH i Vladi Kantona Sarajevo da se odmah i hitno na sve pristupne puteve koji vode u trebevićke šume i planinarsko-pješačke staze postave fizičke barijere, koje će spriječiti prolazak svi vrsta motornih vozila kroz Zaštićeno područje Trebevića. Također zahtjevat ćemo da se Inspekcije počnu zanimati svojim poslom. Obratiti ćemo se i Planinarskom Savezu Republike Srpske, te tražiti od njih da isto traže od Vlade Republike Srpske i Grada Istočno Sarajevo. Naša borba za opstanak naše prirode nikad neće prestati, jer mi prirodu posuđujemo od naše djece.

Pozivamo sve građane i planinare Sarajeva i Bosne i Hercegovine da bojkotuju ugostiteljske objekte koji na našim planinama pružaju navedene usluge, a da uništivače prirode fotografišu i prijave nadležnoj inspekciji, rekli su iz Planinarskog saveza KS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79