CIK ponovo priznao sporni listić PDP-a: Gubi li SNSD delegata u Domu naroda?

Centralna izborna komisija BiH ponovo je priznala sporni listić liste PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, u vezi s izborom delegata iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Ova odluka donesena je na današnjoj sjednici CIK-a BiH, gdje je pet članova bilo za odluku, a dva protiv.

Predsjednica CIK-a, Irena Hadžiabdić, i član Vlado Rogić glasali su protiv ovakve odluke.

“Faktički se vraćamo na početak kada je dostavljen materijal Narodne skupštine, odnosno njene komisije, i smatram da mi sada utvrđujemo rezultate kako smo uvijek utvrđivali”, izjavio je Željko Bakalar, član CIK-a.

Rogić je naglasio da će glasati na isti način kao i ranije u svim slučajevima, bez obzira na žalbe. “U svim slučajevima sam glasao da je listić nevažeći i glasaću i dalje”, naveo je on, dodajući da to radi na temelju iskustva od 20 godina.

Podsjećamo, nakon održanih posrednih izbora delegata u Dom naroda, Komisija za izbor i imenovanje NSRS je konstatovala da je PDP-ova lista osvojila 11 glasova, dok je jedan glasački listić proglašen nevažećim. PDP je podnio prigovor CIK-u, tvrdeći da je Komisija protivpravno i pogrešno proglasila sporni listić nevažećim. CIK je utvrdio da je PDP-ova lista osvojila 12 glasova.

Međutim, Sud BiH je usvojio žalbu SNSD-a i utvrdio da zaključak CIK-a nije prihvatljiv jer nijedna stranka, čiji su prijedlozi kandidatskih lista bili glasani, nije podnijela prigovor.

Priznanjem listića PDP-ovog kandidata Nenada Vukovića, on sada ima 12 glasova, koliko ima i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać. Sada će žrijeb odlučivati o izboru jednog od pet delegata koji se biraju iz NSRS u Klub Srba u Domu naroda BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79