Cvijanović kritikuje Bećirovića: Bošnjaci, a ne Rusija, uzrok nestabilnosti u BiH

Članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, oštro je reagirala na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva, Denisa Bećirovića, koje je dao na Samitu o miru u Ukrajini u Švicarskoj.

Bećirović je u svom govoru upozorio na prijetnje Rusije prema BiH, na što mu je čestitao i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

Cvijanović je u izjavi za Srnu odbacila Bećirovićeve tvrdnje, ističući da politička nestabilnost u BiH nema veze s Rusijom, već sa, kako je rekla, bošnjačkim predstavnicima koji kontinuirano krše Ustav i Dejtonski sporazum uz pomoć nekih stranih aktera.

Komentirajući Bećirovićev govor, Cvijanović je naglasila da Bećirović pokušava svoje lične stavove predstaviti kao stavove BiH, iako njegovi stavovi nisu usaglašeni ni u Predsjedništvu, niti u bilo kojoj drugoj instituciji. Ona je istakla da Bećirović može govoriti samo u svoje ime ili u ime bošnjačkog naroda, ali ne u ime Predsjedništva ili cijele BiH, jer predstavlja samo jednu trećinu.

Cvijanović je također optužila Bećirovića za licemjerje, tvrdeći da govori o ugrožavanju mira, a pritom ne spominje svog stranačkog kolegu, ministra odbrane Zukana Heleza, kojeg je nazvala “ratnohuškačem” zbog njegovih prijetnji ratom i fotografija s puškama.

Ona je naglasila da Bećirović lažno naziva proruskim snagama one koji se suprotstavljaju antidejtonskoj unitarizaciji BiH, te da svojim izjavama pokušava pridobiti pažnju zapadnih zemalja kako bi ostvario bošnjačke političke ciljeve.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79