Dedić: Kontaktirali smo alternativne izvore medicinskog kisika u Turskoj, problem je logistika

Nakon što je iz Vlade Federacije BiH javnost obaviještena da su osigurana dva alternativna izvora medicinskog kisika iz Turske za zdravstvene ustanove u FBiH, kontaktirali smo Avdu Dedića, direktora Messer Tehnoplin/Messer BH Gas, jedinog proizvođača medicinskog kisika u Bosni i Hercegovini, koji nam je kazao da je situacija sa kisikom i dalje teška.

Dodao je da su, nakon što su obaviješteni od Vlade FBiH o osiguranim alternativnim izvorima, kontaktirali dva izvora medicinskog kisika u Turskoj, ali je problem u logistici.

– Situacija sa medicinskim kisikom je alarmantna. Ništa se nije promijenilo. Jeste premijer Fedeacije BiH Fadil Novalić osigurao dva izvora medicinskog kisika, dao nam je adrese. Naime, kada su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine boravili u Turskoj, napravili su određene kontakte, tu je bio i ambasador, premijer i dobili smo dvije adrese na koje smo se obratili, dobili smo određene ponude. Sve je to uredu, ali ima jedan problem. Kod nabavke medicinskog kisika imate najmanje tri faktora. Kada se borite za živote kao mi sada, hajde da izbacimo finansijski faktor, ali trebate znati gdje ima kisika i treba ga prevući i dovući u pravo vrijeme. Premijer FBiH je našao kisik u Turskoj, hvala mu na tome, ali to je lokacija 100 kilometara od Istanbula. Da ga mi prevučemo ovamo cisternom, treba nam šest dana sigurno tamo-ovamo. Messer je zahvalan premijeru, ali to je logistički u ovom trenutku neizvodljivo. Naši kontakti u Turskoj nemaju svoj prijevoz, ne nude ga, a resursi ovamo Messera su zauzeti u zapadnoj Evropi – rekao nam je Dedić.

Dodao je da se oslanjaju jednostavno na ono što mogu ovdje, da još urade po zapadnoj Evropi jer je puno bliže i lakše.

– Imamo pomoć kompanija koje logistički odrađuju, dovlače, polove nam put s lokacija iz Zapadne Evrope. Dovoze nam u Hrvatsku, a mi onda idemo tamo preuzimamo i dobacujemo do Bosne. Sve je teže i teže. Količine u ovom trenutku su se još smanjile u odnosu na prošlu sedmicu. Kada sam mislio da ne može biti gore, može, uvijek ima gore, mada se iskreno nadam da ćemo se sljedeću sedmicu uspjeti pokriti. Šta je iza toga, Bog sami zna. Jedina je nada da ovih pacijenata bude manje i da uvedene mjere u kantonima poluče neke dobre rezultate, ali to vam je opet za desetak dana, a do tada treba preživjeti – rekao je.

Upitali smo da li su bolnice u FBiH za sada “pokrivene” medicinskim kisikom?

– Pa mi to pokrivamo, na dnevnoj bazi to ide. Za sada to ide. Mislim, da je lahko, nije, radi se danonoćno – zaključio je Dedić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79