Detalji novog prijedloga zakona o službenim automobilima: Istaknuti naljepnice da su službena vozila i ko ih koristi!

Na predstojećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrat će se i Prijedlog Zakona o korištenju i nabavci službenih automobila u organima uprave FBiH.

Predlagač ovog zakona je zastupnik iz stranke Zeleni Adis Arapović. Zakonom je predloženo da pravo na korištenje imaju entitetski predsjednik i dopredsjednici, enitetski premijer i ministri, rukovodioci uprava i upravnih organa, rukovodeći i ostali službenici kojima je automobil potreban, ali na osnovu pismenog odobrenja rukovodioca.

Traži se i uspostavljanje jedinstvenog registra ovih vozila, a koji će sadržavati, kako je navedeno, sve relevantne podatke. Obavezuje se i na obilježavanje automobila, osim onih koji se koriste za prijevoz štićenih osoba.

“Obilježja neće biti manja od 20 centimetara u prečniku. Obilježje mora sadržavati sljedeće elemente: natpis Bosna i Hercegovina sa grbom Bosne i Hercegovine, natpis FBiH, puni naziv organa koji koristi službeni automobil i jedinstveni broj vozila. Ostala dodatna obilježavanja su zabranjena”, istaknuto je u prijedlogu zakona.

Tretira se i postupanje ovlaštenih osoba prema automobilima:

“Prilikom upotrebe automobila posjedovati propisani putni nalog;

Poštivati propise kojima se uređuju osnove sigurnosti;

Voditi urednu evidenciju o kretanju automobila, pređenim kilometrima i utrošku goriva, kao i evidenciju o korisnicima usluga;

Osigurati putnike koji se prevoze;

Brinuti o tehničkoj ispravnosti prilikom upotrebe;

Sačiniti izvještaj o pređenoj kilometraži, prosjeku potrošnje goriva i korisnicima usluga”.

Sugeriše se kupovina novog vozila nakon isteka garantnog perioda ili pređenih 250.000 kilometara. Arapović je u obrazloženju prijedloga zakona podsjetio i na, kako je naglasio, brojne primjere zloupotrebe službenih vozila. Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je zakazana za 31. maj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79