Dodik: Bećirović mrzi RS, Srbije i Ruse. On ne govori u ime BiH, nego muslimana

Milorad Dodik, predsjedni RS danas se ponovo obrušio na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića zbog poteza koje nisu po volji vlasti u bh. entitetu RS.

“Mislim da ta politika ne vodi dobrome i neće dovesti do toga da imamo kompaktan rad u Vijeću ministara. Ukoliko se tako nastavi, mi ćemo naše pozicije redefinisati o svemu tome”, izjavio je Dodik Srni.

Dodik je rekao da se očigledno nastavlja stara praksa bez obzira što su pokušali na nivou BiH formirati nove organe vlasti.

“Vidimo da gospodin Denis Bećirević iz svoje mržnje prema RS i Srbima, prema Rusiji, pokušava da se lažno predstavi kao onaj koji govori u ime BiH. Naravno da on ne govori u ime BiH, nego muslimana koji su njega izabrali”, mišljenja je lider SNSD-a koji ponovo u svojim izjava cjelokupan bošnjački narod pokušava svjesti na religijsku grupu.

Dodik kaže da je mislio da su u komunikaciji sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem riješeni neki problemi u vezi sa političkim predstavljanjem.

“Konaković je ministar vanjskih poslova u BiH i u tom pogledu treba da predstavlja usaglašenu politiku, a ne politiku koju on misli da treba. Isto kao i Bećirović i on pokušava da nametne ono što je narativ Sarajeva, muslimana u Sarajevu i muslimana u BiH kao stav BiH”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nemoguće je biti toliko naivan ili bezobrazan, ili jedno ili drugo, i govoriti kako se mora pratiti politika EU i da je on (Konaković) taj koji to sprovodi, apsolutno zanemarujući da je za svaku odluku o pridruživanju politike EU potrebno donijeti stavove organa BiH.

On je dodao da takvi stavovi organa BiH nisu postojali, prije svega Predsjedništva, i da Konaković pravi krivično djelo time što šalje svoju instrukciju ambasadoru BiH u UN bez stava BiH, odnosno bez stava Predsjedništva.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Elmedin Konaković je kazao kako je iznenađen burnom reakcijom predstavnika RS te istakao kako njegova uputa proizlazi iz poštivanja obaveza iz kandidatskog statusa BiH da prati vanjsku politiku EU.

Podsjetimo, neslaganje oko državne imovine i inicijative za donošenje državnog zakona o plinu dodatno su upotpunile razlike prema ukrajinskoj krizi, nakon što je ambasador BiH u Generalnoj skupštini UN-a Sven Alkalaj podržao rezoluciju o Ukrajini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79