Dodik poručio: Možda bi najbolje bilo da pustimo BiH da sama nestane

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a danas je gostovao u Narodnoj skupštini RS-a i branio interese vladajuće koalicije te obrazložio inicijativu o potrebi za dijalogom RS-a i FBiH o budućnosti Bosne i Hercegovine. Također je govorio o svjetskom poretku, problemima EU i američkoj politici.

Početak obraćanja je obilježio verbalni obračun sa poslanikom SDS-a Miladinom Stanićem i stare optužbe ko je šta ukrao i koliko je miliona tražio da pređe iz SDS-a u SNSD, a zatim se dotakao teme.
“Svi se bave non paperima, svi su rekli šta misle o tome, samo RS nije rekla šta misli. Šta ja imam podvaljivat, pa meni podvaljuju 20 godina, visokog predstavnika i ono što on radi. Dajte da završavamo nešto kao ozbiljni ljudi. Zašto se mrze opozicija I vlast, čemu to? Apelujem na to da se polako smire strasti, izbori su daleko, a u međuvremenu da se bavimo konstruktivnim stvarima i uz konstruktivnu kritiku”, rekao je.

Kazao je da je važno da RS iznosi svoje stavove i kada se osjeća nemoćnom. Tokom izlaganja, Dodik je iz iznio niz izjava koje se mogao okarakterisati kao euroskeptične i negativne po američku politiku na Balkanu.

“Važno je da ovdje zauzmemo naše stavove o važnim pitanjima u kontinuitetu govoreći šta je naš predmet aktivnosti, a to je Dejtonski sporazum i odnos prema njemu. Mnogo se prevara dogodilo u njegovom sprovođenju. Nametnuto je Vijeće za provedbu mira (PIC) s visokom predstanvikom koji nema ta ovlaštenja”, kazao je.

Zatim je poručio da je međunarodno pravni poredak u BiH godinama dodatno urušen i srušen.

“Najbolji srpski interes bi možda bio da danas ovdje uopće ne raspravljamo o ovome već da pustimo BiH na taj put ka nestanku. Ne postoje postdejtonske strane u BiH osim RS i FBiH”, poručio je.

Dodik ističe da je Amerika sve vrijeme podržavala Bošnjake i njihove interese koji su se “dodvoravali građanom uređenju i ignorišući činjenice”.

“Od nas su otimali što je bilo izvorno, a nametali kako bi izgradili državu BiH, da joj nametnu jezik i identifikaciju…”, dodao je.

Govorio je da je cilj međunarodne zajednice da radi protiv interesa srpskog naroda, a zatim je govorio o interesima RS-a u okviru BiH. Dodik je zatim analizirao promjene na globalnoj političkoj sceni, od Amerike, preko Njemačke i Slovenije od Rusije i govorio da je Evropa u velikim problemima.

“Ova inicijativa o dijalogu RS-a i FBiH je dobra. Svijet je uzavreo s mnogim problemima koje nije poznavao u posljednje vrijeme. Američki izbori donose novu-staru američku politiku, a EU pokazuje sve veći neuspjeh. Amerika je reagovala na tzv. slovenački non paper i rekla da nema mijenjanja granica na Balkanu. To je rekao State Department koji inače ne reaguje na spekulacije”, kazao je.

On je istakao da je SAD dolaskom Bidena nastavila politiku Clintonove administracije.

“Sada pokušavaju da rehabilituju neke stvari na Balkanu”, kazao je.

Ponovio je potrebu za vraćanjem nadležnosti i na tzv. izvorni Dejtonski mirovni sporazum što bi bilo prihvatljivo za RS, a zatim je pokušao ponovo da spoji pitanje Kosova sa Bosnom i Hercegovinom.

“Jasno je da se mi ovdje trebamo odrediti i da obavimo razgovor na nivou RS-a i Srbije kako će se RS pozicionirati vezano za dijalog Prištine i Beograda. Mi smo to učinili. I gotovo da nema razlike među političkim faktorima u RS-u. Ali ako ostanemo pasivni i dozvolimo da odvoje pitanje Kosova sa RS-om, šta dobijamo? Važno je primjetiti da je Blinken pisao Vučiću o statusu Kosova, ali i BiH gdje je jasno naznačio neke stvari šta SAD očekuje. Značajno je uništena percepcija da se ide na Dejton 2 i slične rigorozne stvari”, kazao je.

Sjetio se lider SNSD-a i kako je predsjednica Evropske banke kazala da je evropska ekonomija na štakama i da je mnogo drugih problema u EU i da se o tome mora razmišljati i analizirati jer je i konvertibilna marka vezana za euro.

“Smatram da mi ne trebamo izgubiti Kinu kao našeg partnera i trebamo sarađivati i s SAD-om, i sa Kinezima, ako su proizvodi bolji i konkurentniji”, dodao je i kazao da se ne treba “zatvarati” npr. o Huaweiju.

Zatim je svima rekao da nikada nije osjetio maligni ruski utjecaj.

“Ja ne znam ništa o malignom utjecaju Rusije. Je li vama neki Rus prišao i maligno utjecao? To je sve u cilju uvođenja sankcija Rusiji. Je li to naš interes?”, kazao je i naglasio da Evropa sve više upada u probleme s Britanijom.

On je kazao da se svijet promijenio i da više mnoge stvari ni na političkoj sceni neće biti iste, iako se neki zavaravaju.

“Dejtonski mirovni sporazum je raspakovan. On je promijenjen. Mi nećemo to, kao što ni oni neće da pričaju o tome da se vratimo na izvorni Dejton. Njima preostaje da se na ciničan način podsmijavaju našem pristupu, ali zanemaruju činjenicu da se svijet promijenio i da globalni nisu isti s jednom zemljom kao policajcem”, mišljenja je.

Dodik je kazao da Federacija BiH ima mnogo problema zbog odnosa SDA i HDZ-a.

“Mislim da mi sada treba da uzmemo sve što nam pripada i zato je ovdje ova rasprava o dijalogu. U našim aktivnostima nema niti jednog poteza za secesiju. U našim planovima su razgovori. Mi hoćemo da se vrati, reafirmiše uloga RS-a kao strane u BiH o svim suštinskim stvarima. A onda postavljam pitanje kako se mirno razići, ako to ne uspije”, izjavio je.

Naziv tačke dnevnog reda je inicijativa za dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH. Nakon toga će uslijediti tačka u okviru koje će se razmatrati zahtjev Valentina Inzka za oduzimanje odlikovanja ratnim zločincima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79