Dodik: Sarajevska čaršija upropastila projekat vrijedan dvije milijarde evra

Foto: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je sarajevska čaršija zaustavljajući istočnu gasnu konekciju upropastila projekat vrijedan dvije milijarde evra.

Dodik je rekao da istočnu gasnu konekciju zajedničke institucije u BiH koče već 10 godina i da je, sve dok problem vezan za istočnu gasnu konekciju ne bude riješen, nemoguće proširivati kapacitete, jer prenosna mreža i gasovod nisu dovoljni.

-Dogovor je još aktivan i mislim da ga možemo aktivirati, ali uslov je da dobijemo dozvolu. Za 12 godina da smo išli pješke, do sada bi napravili. Ako nas Federacija BiH (FBiH) dovede u poziciju, mi ćemo postojeći prolaz ispod Drine prepakovati tako da će biti ikorišten za naše potrebe-, naveo je Dodik.

Nakon što je u Istočnom Sarajevu prisustvovao potpisivanju ugovora o rekonstrukciji i gasifikaciji gradske toplane u tom gradu, vrijednosti šest miliona KM, Dodik je rekao da Republika Srpska nikada nije zaustavila nijedan projekat u FBiH, te da su lideri Srpske spremni za razgovore i saradnju.

-U Sarajevu postoji jedna nesređena struktura koja ne može da shvati da smo mogli da riješimo pitanje snadbijevanja gasom cijelog Sarajeva na najkvalitetniji način. Međutim, postoji jedna gadljivost prema onome što dolazi od Rusije, a nema drugog načina. U tom slučaju trpe samo ljudi- rekao je Dodik.

On je ocijenio da je gas jedini siguran energent u budućnosti, te naveo da su poznate rezerve u svijetu, prema standardima međunarodnih institucija koje se time bave, do 600 godina za potrošnju na nivou koji bi bio povećan za čak 30 odsto, dok su poznate rezerve nafte na 30 do 40 godina, što će, kako je naveo, brzo proći.

Dodik je upozorio da je borba za sigurne energente najvažnija stvar, te podsjetio na nedavni razgovor u Budimpešti sa predsjednikom Azerbejdžana, koji je tada iskazao spremnost da u okviru evropskog paketa isporuke gasa “Balkanskim tokom” taj energent dobija i BiH.

S obzirom na to da se gas transportuje preko Republike Srpske, Dodik je istakao da postoji mogućnost da se postojeći prolaz gasa ispod Drine prepakuje i koristi samo za potrebe Srpske.

-Upozoravam partnere u FBiH da nas ne dovode u tu situaciju- rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio na neka ranija vremena u Istočnom Sarajevu kada su mnogi bili skeptični da je moguće realizovati neke projekte.

-Tada nije bilo ni Bolnice `Srbija`, gorući problem je bio i put od Lukavice prema Jahorini, tunel Stambolčić, bili su i problemi sa vodsnabdijevanjem- podsjetio je Dodik.

On je naglasio da se danas u svakoj opštini Istočnog Sarajeva realizuju značajni projekti koji obuhvataju sredstva lokalnih zajednica, Vlade Srpske i sredstva angažovana u saradnji sa Vladom Srbije.

Dodik je istakao da je kvalitetnije graditi gasovode i konekcije, nego da se usmjerava na to da se na Jadranu kupuje američki gas koji je duplo skuplji.

-Ko to hoće da kupuje neka kupuje, mi imamo povoljnije prilike i držaćemo se toga- rekao je Dodik.

On je podržao današnje potpisivanje ugovora i naglasio da Vlada Srpske u svakoj opštini Istočnog Sarajeva predano radi.

-Na Sokocu smo angažovali sredstva Vlade Srbije kojim ćemo graditi nove objekte potrebne toj opštini- zaključio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79