Doktorica Amra iz Tuzle objasnila sve o vakcinama: “Ja sam se vakcinisala AstraZenecom”

Doktorica Amra Nadarević Vodenčarević, oftalmolog, za svoje prijatelje na Facebook-u objasnila je sve o vakcinama ali ispričala i svoje iskustvo sa vakcinacijom.

Njen post prenosimo u cijelosti.

Vakcine protiv covida-19 tj. vakcine protiv korone koje se daju u regionu ili na koje računamo da ćemo i mi u BiH dobiti, variraju od mRNA (iRNK), preko adenovirusnih (vektorskih) do inaktiviranih (mrtvih) vakcina. Tri vakcine koje su „glavne“ na Zapad su: Pfizer/BioNTech, Moderna i Oxford/AstraZeneca.

🔴MRNA (IRNK) VAKCINE PROTIV COVID-19

One sadrže genetičko uputstvo u vidu informacione RNK za stvaranje jednog proteina virusa SARS-CoV-2 (Spike protein) na koji naš organizam stvara antitijela. Dakle, prema ovom upustvu, naše ćelije stvore same taj protein i onda ga druge ćelije u našem organizmu prepoznaju kao “neprijatelja”, strano tijelo i formiraju antitijela koja se specifično vežu na taj protein i neutraliziraju ga. Takve vakcine su Pfizer & Moderna.

🔴ADENOVIRUSNE VAKCINE PROTIV KORONE

Kod ovih vakcina se koriste neki drugi virus – po čovjeka bezopasni – da prenese genetičko uputstvo o sintezi Spike proteina virusa SARS-CoV-2 do naših ćelija. U našim ćelijama se vrši sinteza tog proteina koji kada izađe iz ćelije djeluje kao “strano tijelo” tj. antigen, pobuđujući imunološki odgovor organizma i stvaranje antitijela. Takve vakcine su : AstraZeneca/Oxford ili još pod nazivom Covidshield(prije par sedmica Srbija je donirala ove vakcine i trenutno je primaju zdravstveni radnici, hvala Srbija), zatim ruska vakcina Instituta Gamaleja- Sputnjik V (u entitetu RSu trenutno odredjene kategorije stanovnistva pocinju da primaju) i još Johnson&Johnson vakcina.

🔴INAKTIVNE VAKCINE PROTIV COVID-19

Ovo su vakcine protiv korone koje sadrže mrtvog uzročnika bolesti. vakcine koriste adjuvanse kako bi pojačale imuni odgovor, uprazo zato što je virus mrtav – obično se radi o spojevima aluminijuma. Ipak, i mrtav virus ima Spike protein na šta naš organizam reaguje stvaranjem zaštitnih antitijela. Takva je vakcina Kineska.

Teško je porediti rezultate proizvođača pošto su istraživanja testiranja rađena malo drugačije i u različitim fazama pandemije, a u krajnjem slučaju nije toliko ni važno. U ovom momentu kada pandemija u Bosni i Hercegovini uzima toliko života jedini način da se ovo sada zaustavi je MASOVNA vakcinacija.

Prema informacijama koje sam našla ni jedna vakcina protiv COVID -19 neće Vas 100% zaštiti, ali će smanjiti broj hospitalizacija i smrtnost. Nakon vakcinisanja, studije su pokazale da ako i budete zaraženi, bolest će vjerojatno biti manje ozbiljna.

Moje iskustvo sa vakcinom:

Kliničkim ispitivanjima, neke od privremenih nuspojava nakon vakcinacije su bol na mjestu ubrizgavanja, povišena temperatura ili bolovi u mišićima. Svi lijekovi, uključujući vakcine, imaju svoje rizike i koristi. Bilo kakve nuspojave su obično blage i mogu trajati samo nekoliko dana.

Kada sam primila vakcinu protiv covida-19 nakon, javila se bol u mišićima i treskavica. Popila sam paracetamol jer tako je i preporuceno.Sve se povuklo u roku 24h. Neke od mojih kolega koje su primile vakcinu imali su bol na mjestu uboda vakcine, glavobolju, temperaturu i/ili malaksalost. Kod svih poznanika simptomi su nestali u roku 24h. Kod vakcine covidshield ovo su i ocekivane nuspojave. Bilo je i par kolega koje nisu imale nikakvih simptoma. Tako da je sve individualno.

Šta uraditi dok čekamo masovnu vakcinaciju u BIH?

Ostati kod kuće ako se ne osjećate dobro i testirati se na COVID-19. Morate ostati kod kuće dok ne dobijete rezultate.Mišljenja sam da mnogi još uvijek kriju simptome i tako ugrožavaju živote svojih poznanika a i slučajnih prolaznika. Pokušajte održavati razmak od 1,5 metara od drugih ljudi u Bingu /Konzumu ili nekom drugom javnom mjestu.

Šta očekivati u budućnosti?

Moguće je da će u budućnosti vakcina protiv COVID-19 postati uslov za putovanje ili za osobe koje rade na određenim visoko-rizičnim radnim mjestima kao što je njega starijih ljudi, medicinsko osobolje kao i prosvijetni radnici.

Na kraju zahvaljući vakcinaciji mnoge zarazne bolesti koje su se u prošlosti odnosile veliki broj života i izazvale ozbiljne deformacije, nestale su iz Europe.

BITNO JE PRIMITI VAKCINU !

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79