Dramatična akcija spašavanja planinara s Troglava: Povrijeđeni alpinista ostao zarobljen na 1.800 metara nadmorske visine

Stanica GSS Bihać jučer je oko 13.30 sati zaprimila dojavu je jedan planinar pao prilikom silaska sa vrha Troglava. Radilo se o planinaru koji je doživio povrede te nije mogao nastaviti silazak i postojala je bojazan da će se smrznuti.

Oformljena je ekipa koja krenula iz Bihaća oko 14.15 sati, dok je druga ekipa već bila na putu iz Mostara.

Snijeg i led

– Oko 16.20 sati prvi je tim bio ispod Troglava i krenuo prema unesrećenima, te smo u međuvremenu saznali da se nalaze na stazi „Meri“ . Prilikom ulaska u sami smjer, spasioci se suočili sa snijegom i ledom te je kretanje bilo usporeno. Oko 17.40 sati naišli su na veoma strmi dio na izlasku iz šume te su morali nastaviti kretanje preko stijena – pojasnili su spasioci.

Teška ruta

– Negdje oko 19. sati pronašli smo unesrećene na nadmorskoj visini od oko 1.800 metara. To su bila dva planinara. Jedan nije bio povrijeđen, a drugi je imao povrede desnog ramena i ruke koju nije mogao pomjerati. Ustanovili smo i povredu desne noge u predjelu koljena te se nije mogao oslanjati na tu nogu. Tu smo saznali da su bila još dva planinara te da su se vratili nazad prema samom vrhu i da su sišli drugom stazom. Stavili smo povrijeđenog u nosila „Sced“ te smo ga ga evakuirali – kažu iz GSS-a Bihać.

Spuštanje je trajalo oko četiri sata, a na 1.550 metara pridružila su im se još tri spasioca iz Livna.

Oko 2. sata ujutro spasioci su bili kod svojih vozila, a u 4.50 povrijeđeni je predat u Dom zdravlja u Bihać.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79