Država dobila novac od MMF-a, a ni marke nije dala Brčkom: Slijedi tužba!?

Vlast u Brčko distriktu priprema se za ustavni spor zbog izostavljanja u podjeli novčane pomoći od MMF-a, saznaje Klix.ba. Novac je prvobitno uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH, a zatim je podijeljen između Federacije BiH i Republike Srpske.

Međunarodni monetarni fond (MMF) na račun u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine 23. augusta ove godine doznačio je 602.540.000 KM, namijenjenih za saniranje posljedica pandemije koronavirusa, od kojih nijedna marka nije dodijeljena Brčko distriktu. Nasuprot tome, novac su podijelili Federacija BiH i Republika Srpska.

Isključivanje Brčko distrikta iz podjele finansijske pomoći MMF-a za tamošnjeg gradonačelnika Eseda Kadrića predstavlja kršenje konačne arbitražne odluka za Brčko, kao i Zakona o fiskalnom vijeću BiH.

“U državnom ministarstvu finansija veoma dobro znaju da nisu smjeli izvršiti ovakvu podjelu sredstava. Oni su nama već jednom poslali instrukciju u ovom procesu, pa su nas isključili u narednih nekoliko dana. Fiskalno vijeće se moralo sastati, ali, vjerovatno se išlo na ruku kadrovima SNSD-a u Vijeću ministara BiH, kako se ne bi sazvala sjednica. Da se to desilo, Brčko distrikt bi morao učestvovati u podjeli novca, jer je član Fiskalnog vijeća”, navodi za Klix.ba gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

Politička prelamanja na nivou BiH, prema Kadrićevim riječima, u konkretnom slučaju su učinila da je Brčko distrikt naposljetku postao kolateralna šteta.

“Oni su se prilikom podjele novca pozivali na memorandum iz 2016. godine, koji se odnosio na kreditni aranžman entiteta s MMF-om, gdje također nije potpisnica BiH, već državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH. Dakle, obični memorandum koji je vrijedio samo u 2016. godini, za konkretnu situaciju, ne može biti pravni osnov za podjelu bilo kakvih sredstava”, naglašava Kadrić.

Brčko distrikt u Ustavu BiH situiran je kao ustavna jedinica ili institucija naše zemlje, a tamošnji gradonačelnik navodi da je osim lokalne jedinice na čijem se čelu nalazi, iz podjele novca od MMF-a izostavljena i država BiH, odnosno njen budžet.

“Praktično smo u situaciji da građani distrikta, odnosno države BiH, nisu ravnopravni s građanima entiteta u konkretnom slučaju. Mi ćemo analizirati sve mogućnosti, a prvenstveno tražimo da se uključi supervizor za Brčko, što mu nalaže konačna arbitražna odluka, jer je došlo do njenog grubog kršenja od Vijeća ministara BiH te državnog i entitetskih ministarstava finansija. Također, pripremamo i svu neophodnu dokumentaciju kako bismo krenuli u ustavni spor, braneći ustavnu poziciju Distrikta Brčko”, otkriva nam Kadrić.

Pandemija je iscrpila i budžet Brčko distrikta u kojem je zvanično potvrđen četvrti val koronavirusa, a Kadrić navodi da im je u ovom trenutku pomoć od MMF-a nužno potrebna kako bi pokrili značajne potrebe u zdravstvenom sektoru.

“Imamo i određene potrebe za podršku privrednim preduzećima u skladu s našim lokalnim zakonima. Dosad nismo bili u nezavidnijoj poziciji kada je riječ o budžetskim rezervama. U ovom trenutku je upitno kako ćemo finansirati svoje obaveze, a sada nam dolazi i do ponovnog razvijanja pandemije, gdje se angažujemo i trošimo unutrašnje resurse”, nastavlja Kadrić.

Zbog novonastale situacije nadležni u distriktu planiraju i obraćanje Arbitražnom tribunalu za Brčko.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79