Dvadeset godina nakon, nema saglasnosti: Izazovi u raspodjeli imovine nasljednice SFRJ

Prošlo je 32 godine od raspada bivše Jugoslavije, ali imovina te države još uvijek nije raspodijeljena među nasljednicama, uprkos potpisanom Sporazumu o sukcesiji 2001. godine u Beču. Na sastanku u Skoplju, raspravljalo se o provedbi sedam aneksa, uključujući raspodjelu pokretne i nepokretne imovine, diplomatskih predstavništava, financijskih potraživanja i dugovanja te ostalih prava, interesa i obveza bivše SFRJ.

Između ostalih izazova, posebna pažnja usmjerena je na Aneks A, koji reguliše raspodjelu nekretnina bivše SFRJ. Nažalost, i nakon 20 godina od potpisivanja sporazuma, zajedničko radno povjerenstvo za ovaj aneks još uvijek nije osnovano zbog nesaglasnosti predstavnika svih država nasljednica. Ovaj aneks posebno je osjetljiv zbog vojne imovine, uključujući helikoptere, kamione, tenkove i vojne avione, čija ukupna vrijednost iznosi oko 70 milijardi dolara. BiH, na primjer, potražuje povrat oko 8,5 milijardi dolara od Srbije.

Sporazumom je također regulisana raspodjela diplomatsko-konzularne imovine (Aneks B), gdje su postignuti određeni pomaci, ali i dalje postoje izazovi. Pitanja financijskih potraživanja, dugovanja, arhivske građe, penzija te privatnog vlasništva i stečenih prava također su predmet razgovora.

Bosna i Hercegovina, kao jedna od nasljednica, ima značajne izazove u vezi s privatnim vlasništvom i stečenim pravima u saradnji s Hrvatskom. Očekuje se da će sve države nasljednice pridonijeti bržem potpisivanju sporazuma omogućavanjem pristupa imovini.

Uprkos dugom procesu, BiH je do sada dobila 15 posto diplomatske i konzularne imovine, procijenjene na 32,6 miliona dolara. I dalje se čeka potpuna raspodjela imovine i konačno rješenje pitanja sukcesije bivše SFRJ.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79