Evo zašto u apotekama građani ne mogu izmjeriti i željezo u krvi

Građani koji u svojim domovima nemaju tlakomjere ili aparate za mjerenje šećera u krvi, uz plaćanje u apotekama, mogu izmjeriti krvni pritisak ili nivo šećera u krvi. U novije vrijeme mogu provjeriti i nivo masnoća u krvi. Međutim, našoj redakciji su se obratili i građani s pitanjem zašto u apotekama ne mjere i željezo u krvi.

– Nisam jednom otišla u apoteku da mi izmjere pritisak ili šećer. Negdje mjerenje pritiska platim marku, dok je mjerenje šećera uvijek skuplje oko dvije i po KM. I to je dobro ako se nađete u gradu i loše se osjećate. Međutim, dugo vremena sam anemična, s obzirom da neprestano radim nemam vremena otići ljekaru kako bi me najavio za laboratoriju. A i kada se ode u dom zdravlja uglavnom nemaju reagenasa za željezo, odnosno, hemoglobin. I zbog svega ne samo ja, već i ljudi koje poznajem, se pitaju zašto se i željezo ne može izmjeriti u apotekama? – pita Sarajka Alma Duboković.

Odgovore smo potražili u Javnoj ustanovi Apoteke Sarajevo.

– S obzirom da je metoda određivanja željeza u krvi složen fizičko-kemijski proces, u kojem se kao uzorak koristi serum, a ne puna krv kao što je to slučaj sa određivanjem glukoze, triglicerida, holesterola i tromjesečnog šećera, određivanje željeza u krvi nije moguće provesti u apotekama. Ovu analizu mogu raditi samo certificirane i registrirane laboratorije, koje imaju potrebnu i odgovarajuću opremu i reagense – odgovorili su nam u JU Apoteke Sarajevo.

Inače, ukoliko u apotekama želite izmjeriti holesterol i trigliceride to će vas koštati od 14 do 17 KM, a u novije mjerenje u pojedinim apotekama rade i mjerenje “tromjesečnog šećera” koje košta oko 17 KM, prenosi Faktor.

++

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79