Fahrudin Gačanović, pripadnik DKPT ostaje iza rešetaka: Prodavao informacije za 1000 eura

Fahrudin Gačanović, pripadnik DKPT ostaje iza rešetaka: Prodavao informacije za 1000 eura


Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputio je prijedlog pritvora za osumnjičenog Gačanović Fahrudina, rođenog 1979. godine, zaposlen kao policijski službenik DKPT BiH, ranije zaposlenik SIPA-e BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i primanje dara ili drugih oblika koristi od više lica iz kriminogenih struktura sa kojima je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem Skaj aplikacije, kao i dogovarao dostavljanje kriminogenim licima različitih informacija sa oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija za novčane naknade u iznosima do 1000 eura piše Crna-Hronika.

Na navedeni način osumnjičeni je za sebe ostvarivao veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosio štetu predmetima u borbi protiv teških oblika organizovanog kriminala, a takođe ugrožavao bezbjednost pravosudnih i policijskih službenika koji rade na predmetima borbe protiv organizovanog kriminala.

Istraga se odnosi na krivična djela primanja dara ili drugog oblika koristi iz člana 217. i povreda tajnosti postupka iz člana 237. KZ-a BiH.

Šef sarajevskog podzemlja uz jake sigurnosne mjere predat Tužilaštvu BiH na saslušanje

Mjera pritvora predožena zbog razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na drugog osumnjičenog koji je lišen slobode po nalogu Tužilaštva BiH u okviru drugog predmeta, osumnjičeni će biti ispitan u popodnevnim satima nakon čega će biti donijeta tužilačka odluka o prijedlogu pritvora.

Advokat Zlatko Ibrišimović potvrdio informacije: Moj klijent Adnan Maglić će se predati MUP-u KS

Podsjetimo, akcija, kojom je razbijena organizovana kriminalna grupa koja se bavila rasturanjem narkotika, izvedena je pod direktnim nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Osim Arnautovića, slobode je lišen i Fahrudin Gačanović., pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji je ranije radio u Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA).

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija