(FOTO) Pogledajte u kakvom je stanju bh. bolnica koju vode dvojica harmonikaša

Redakciji portala Crna-Hronika javili su se Izbezumljeni korisnici JZU Brčko sa svojim alarmantnim informacijama o stanju u ovoj bosanskohercegovačkoj bolnici. Kako tvrde čitatelji našeg portala, stanje je više nego očajno.

Zdravstvena njega u JZU Brčko i Bolnici Brčko Distrikta doživljava kolaps, a posebno je kritično stanje u Bolnici.

Ovo je samo nastavak priče pod naslovom Alarmantna situacija u bh. bolnici:” Pacijenti leže po hodnicima, RTG snimke očitavaju preko Vibera” koju možete čitati ovdje.

Šokantne činjenice otkrivaju da dvojica harmonikaša, Emir Osmanović i Đorđe Lazić, obnašaju visoke pozicije u ovim dvjema ključnim zdravstvenim ustanovama. Obojica su prije svojih angažmana bili glazbenici s diplomama sumnjivog porijekla, što postavlja pitanje kako su dospjeli na takve odgovorne pozicije.

Situacija na Odjelu Radiologije je krajnje alarmantna – aparati za RTG dijagnostiku i mamografiju ne funkcionišu već duže vrijeme, izlažući pacijente riziku. Umjesto da riješe ove probleme, Osmanović i Lazić pripisuju svoj neuspjeh drugima, posebno doktorima koji rade na odjelima. Dr. Simić Miodrag, jedan od tih doktora, je prebačen na objekt koji nije tehnički primljen i prijeti mu se pokretanjem disciplinskog postupka protiv njega.

Alarmantna situacija u bh. bolnici:” Pacijenti leže po hodnicima, RTG snimke očitavaju preko Vibera”

Menadžment JZU i bolnice ignorišu prekomjerno zračenje pacijenata uzrokovano kvarom RTG aparata. Izostanak redovnih servisa, remonta, baždarenja, stručnih tehničkih pregleda ovih aparata, praćen nepodnošljivim zanemarivanjem od strane direktora, doima se kao jasan dokaz njihovog bezobzirnog odnosa prema svojim obavezama, stavljajući na kocku živote i zdravlje pacijenata.

Na odjelu Anesteziologije, disciplinski postupak je pokrenut protiv šefice odjela, dr. Abadžić Amre, zbog nefunkcioniranja aparata za anesteziju i nestanka lijekova.

Na odjelu Hirurgije, situacija je još gora – odjel je premješten na dio odjeljenja pedijatrije, pacijenti leže po hodnicima, miješajući operirane i neoperirane pacijente, s infekcijama i bez njih. Nedostatak osoblja, opreme i neispravnih instrumenata samo pogoršava ovu katastrofu.

Šef hirurgije dr. Lazić Darko kao i hirurg na odjelu, dr. Helać Fikret su postali mete optužbi, a protiv dr. Lazića vodi se represivni postupak i upućuju se na izricanje disciplinske mjere. Također, evidentno je da se i protiv dr. Helaća spremaju slične ili iste mjere što dokazuje konstantan pritisak u vidu potpisivanja izjava, a to se sve dešava u cilju da se direktor izvuče odgovornosti za svoju nesposobnost i opšti nerad.

Interni odjel također pati – aparat za gastroskopiju i kolonoskopiju dugo nije radio. To znači da su pacijentima bili uskraćeni osnovni medicinski dijagnostički postupci. Direktori Osmanović i Lazić optužuju dr. Zorana Tošića i dr. Dražena Petrovića za ovaj propust, pri čemu je dr. Petrović dobio disciplinsku mjeru dok je bio na uredno prijavljenom bolovanju, gdje se vidi da je menadžment spreman i na dejstvo protiv svojih uposlenika izvan okvira zakona i pravnih normativa.

Sve ovo nas dovodi do pitanja je li stranka Narod i Pravda, pod vodstvom predsjednika Damira Bulčevića, napravila ogromnu pogrešku postavljajući Emira Osmanovića, poznatog po svom glazbenom talentu na harmonici, na poziciju u JZU. Isto tako, je li Uroš Vojinović, šef stranke Ujedinjena Srpska, odgovoran za sve što radi njegov izaslanik, šef Bolnice Đorđe Lazić, ili bolje rečeno – za sve što ne radi?!

Brze i nepromišljene odluke direktora Emira Osmanovića otkrivaju se kroz svjedočanstva uglednih hirurga poput dr. Arnusa i pulmologa dr. Velimira Beleša, koji su dobili otkaz zbog neispunjavanja uslova dogovora i radnih uvjeta.

No, diplomirani harmonikaš Osmanović nije jedini koji je upleten u uništavanje bolnice. Direktor Đorđe Lazić sukobljava se sa stručnjacima i specijalistima s dugogodišnjim iskustvom u zdravstvenoj zaštiti, koji su ključni za pružanje kvalitetne sekundarne zdravstvene zaštite. Čini se da su samo direktori, bez ikakvog medicinskog obrazovanja, odlučili upravljati radom medicinskog osoblja. Ova situacija podsjeća nas na staru poslovicu: “Pop valja, selo ne valja”.

Čini se da je jedini cilj direktora Đorđa Lazića da otjera sve zaposlenike bolnice mobingom, zastrašivanjem i represivnim mjerama.

Ova katastrofalna situacija izaziva sumnje u postupke imenovanja dvojice harmonikaša na tako važne pozicije. Kako su Osmanović i Lazić, ljudi bez medicinskog obrazovanja, dobili ovakvu odgovornost? Šuška se da su korupcija i političke veze u igri. Je li njihov ulazak u zdravstveni sektor samo vrh ledenog brijega koruptivnog sistema koji prožima čitavo društvo?

Uz ovaj članak, prilažemo stravične slike koje prikazuju zapuštenost, prokišnjavanje i neodržavanje na odjelu hirurgije i operacijskom bloku. Ove slike podsjećaju na scene iz horor filmova i svjedoče o propadanju bolnice.

Dok direktori i politički moćnici igraju svoje igre, pacijenti trpe. Koliko još života mora biti ugroženo? Koliko još pacijenata mora pretrpjeti nepotrebne patnje? Koliko još stručnjaka mora biti potisnuto? Vrijeme je da se zaustavi ovaj užas koji vlada u JZU Zdravstveni centar Brčko i Bolnici Brčko Distrikta.

Građani Brčkog i pacijenti zaslužuju povjerenje u zdravstveni sistem. Hitne mjere moraju biti poduzete kako bi se obnovila vlast i povratilo povjerenje u kompetentne stručnjake.

Ovaj slučaj nije samo o katastrofi u zdravstvu, već o korupciji, nepotizmu i zlostavljanju moći koji prožimaju cijelu strukturu zdravstvenog sistema od samog vrha, osnivača a to je Skupština Brčko distrikta, direktora ustanova, upravnih odbora, menadžmenta i nižih struktura upravljanja kao i svih involviranih u vlasti. U ovom slučaju stranačke strukture Naroda i Pravde i stranke Ujedinjena Srpska moraju se pozvati na odgovornost. Kao i građani, koji moraju zahtijevati istraživanje ovog slučaja do kraja i da odgovorni budu privedeni pravdi.

Priče o očajnoj situaciji u JZU Brčko i Bolnici Brčko Distrikta proširile su se među građanima, a s njima dolazi i ogorčenje. U znak protesta i traženja odgovornosti, čuju se glasovi koji pozivaju na pokretanje peticije za smjenu direktora Đorđa Lazića. Ova inicijativa ne bi bila strana za Lazića, koji je već ranije doživio sličan scenario prilikom obnašanja funkcije direktora jednog vrtića u Bijeljini.

Uposlenici pomenutog vrtića jednoglasno su ga istjerali i smijenili zbog njegovog upravljanja i ponašanja. Da li će sada njegova vladavina u Brčkom također doći pod udar javnosti i da li će biti pokrenuti koraci prema njegovoj smjeni?

Ostaje nam da vidimo hoće li ova nova inicijativa donijeti promjene koje su toliko potrebne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79