(FOTO) Policijska tortura se skriva pritvorom maloljetnika?

Zbog policijske grubosti prilikom privođenja njega i maloljetnog sina, Sanin Ajanović se putem društvenih mreža oglasio za pomoć tvrdeći da nema provjerene informacije gdje mu je dijete završilo nakon pritvora u kojem su bili u ranim jutarnjim satima u subotu.

– Policajci u civilu su mi pred policijskom stanicom Rajlovac brutalno pretukli dijete. Ja mu nisam mogao pomoći jer je jedan od njih u mene držao uperen pištolj. Najgrublji je bio jedan od njih koji je imao crvenu jaknu. U samoodbrani dječak je povrijedio jednog od onih koji su ga tukli. Obojicu nas je policija zadržala u pritvoru, a sina sam zadnji put vidio sutra u Tužilaštvu, kaže Ajanović za Oslobođenje.

Kantonalno Tužilaštvo nas je informisalo da je malodobnom licu Općinski sud odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je imao seksualni odnos s maloljetnicom, te da se opirao privođenju. Tom prilikom iz Tužilaštva KS smo dobili informaciju da se maloljetnik pritvoren u Sarajevu, da bi se naknadno utvrdilo kako je prebačen u Orašje.

Advokat maloljetne osobe Sead Zijadić za Oslobođenje kaže da rješenje o pritvoru još nije službeno dobio i da će nakon što mu bude uručeno odmah podnijeti žalbu.

– Sve se to dešavalo od petka do danas, vikend je pa vjerovatno zbog toga nisam službeno dobio rješenje. Bio sam protiv određivanja mjere pritvora, ali s obzirom da se radi o maloljetnom licu ne mogu iznositi detalje, istakao je Zijadić. Tvrdi da je porodici rekao da bi dijete moglo završiti u Orašju jer je tamo jedina specijalizovana ustanova za pritvor maloljetnika.
Cijela priča je komplikovana jer Sanin Ajanović tvrdi, a zapisnik sa saslušanja potvrđuje da je do sukoba s policijom došlo iz drugih razloga.

Skupo me je koštala potraga za četiri osobe koje su na Faikovom jezeru uništile drvene klupe, stolove i rampe za RVI. Dobio sam i prijetnje da bi mogao biti upucan zbog čega nisam stao kada je bijeli terenac pokušavao da nas zaustavi. Tom prilikom sam ga možda malo udario, ali smo sin i ja zbog svoje sigurnosti krenuli prema policijskoj stanici ispred koje su mi pretukli dijete. Ispostavilo se da su to bili policajci u civilu, ali mi nije jasno zašto su odmah počeli da nas tuku, priča Ajanović.
U zvaničnom izvještaju policije drugačije viđenje. Otac i sin su privedeni zbog osnovane sumnje da su sprječavali službenu osobu u vršenju službene radnje i oštećenja tuđe stvari. Prema izvještaju otac i sin su napali policajce i tom prilikom jednog teško ozlijedili.

– Nakon kriminalističke obrade predati su u nadležnost postupajućem tužiocu, na čiji prijedlog je Općinski sud maloljetniku zbog više počinjenih krivičnih dijela odredio jednomjesečni pritvor. Sve što je trebalo da se završi od strane policije završeno je u skladu sa zakonom, za Oslobođenje je rekao Mirza Hadžiabdić, portparol MUP KS.

Iz MUP-a još kažu da se otac ukoliko smatra da je bilo neprimjerenih radnji od strane policije mogu obratiti unutrašnjoj kontroli. To će sutra biti urađeno kaže Sanin Ajanović. Tvrdi da je optužba za seksualni odnos njegovog sina sa maloljetnicom ishitrena.
– Ta optužba je došla od porodice djevojke mog sina. Sami su mi kasnije priznali da se ništa nije dogodilo i da je to potvrdio nalaz iz Kliničkog centra. Da je to uradio ja bi mu presudio, ili bi se morao ženiti, kaže Ajanović.

U Tužilaštvu kažu da još zvanično čekaju nalaze. Majka maloljetne djevojčice identitet poznat redakciji nam je rekla “nije se desilo ono što smo mislili”. Nije nam htjela potvrdiiti da li je nalaz gotov.

– Ne mogu o tome s novinarima pričati. Sve će biti završeno gdje treba, tako sam rekla i Saninu, rekla nam je majka djevojčice u telefonskom razgovoru.

Zbog svega navedenog Sanin Ajanović kaže da sumnja kako pravosudne institucije pritvaranjem njegovog sina pokušavaju prikriti nasilničko ponašanje policajaca.

– Dijete nikada ranije nije imalo problema sa zakonom. Ne vidim zašto bi išao u pritvor pod izgovorom da se to radi kako ne bi počinio djelo, a nije poznat kao nasilna osoba, kaže Ajanović.

Na konstataciju iz policije da je on poznat po nasilnom ponašanju Ajanović kaže da je on čovjek koji ne da na sebe.

– Postoje policijaci koji me poznaju i koji ne misle da sam nasilnik. Dokazaću da su mi dijete pretukli bez razloga. Imaju svjedoci cijelog događaja, snimci s kamera, ali i uniformisani policajci koji su sve vidjeli, kaže Ajanović za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79