Haris Zahiragić: SDA bi mogla sa SDP-om, DF-om i SzBiH napraviti vlast u Kantonu Sarajevo

Član predsjedništva Stranke demokratske akcije, Haris Zahiragić gostovao je na TVSA gdje je govorio o rezultatima Općih izbora, ali i o koalicijama.

Kako kaže, svojim ličnim rezultatom, ali i rezultatom SDA prezadovoljan.

“Svojim ličnim rezultatom sam prezadovoljan, radio sam vrijedno i marljivo, ali nisam mogao ni slutiti da ću imati 32% glasova liste SDA, to je 12.500 glasova i to me iznenadilo, ali mi je to motiv više da ne iznevjerim glasače. Kada je SDA upitanju, mi smo pobjednička stranka na svim nivoima i u svim kantonima, pa čak i u Kantonu Sarajevo. Uspjeli smo odbraniti prvu poziciju iako nemamo nijednog načelnika u gradskim općinama, istina, sa slabijim rezultatima nego posljednji put, a razloga je mnogo, ali oni koji su najavljivali da dolaze po nas, stali su tu na Ilidži i ako uzmemo analizu rezultata, ja mogu biti zadovoljan rezultatima SDA.

Voditelj ga je pitao sa kim će koalirati SDA i sa kim će formirati vlast.

“Light motiv kampanje SDA je bilo da ih prvo moramo pobijediti, a onda pozvati sve u pravljenje jednog probosanskohercegovačkog bloka koji treba da štiti državu u veoma teškim vremenima koja su pred nama. Dok vladajuće stranke “galame” po medijima, mi se međusobno “koljemo”, dok u Banja Luci, vidjeli ste sinoć kakve je Milorad Dodik slao poruke. Vidjeli ste koji riječnih koriste, ali i koju podršku građana Dodik ima. Vidite kako se Vlada Republike Hrvatske na Twitteru hvali kako su pogodovali odluku visokog predstavnika. Vidite sami odluku visokog predstavnika, i u takvim okolnostima, kada je država zaista ugrožena, mislim da bi svi političari trebali imati puno veću odgovornost nego što je pokazuju pojedini predstavnici političkih stranaka. Zbog toga će SDA pozvati sve ozbiljnije probosanske stranke da napravimo koaliciju koja bi za rezultat imala sigurnu funkcionalnost na svim nivoima vlasti i zaustavljanje ovog međusobnog patriotskog sukoba koji je posao opasan po društvo i državu”, rekao je Zahiragić.

Zahiragić je dalje govorio s kim bi SDA mogla koalirati.

“SDA bi trebala ostati u koaliciji sa DF-om, oni su se pokazali dobar partner na braniku države, SDP je poprilično ozbiljna patriotska stranka i oni su jedno vezivno tkivo Bosne i Hercegovine i u SDP-u postoji dovoljan broj odgovornih ljudi kojima je država i borba za državu preča od bilo kojih drugih političkih razmjerica”, govori Zahiragić.

Dalje govori kako misli da će SDA biti u vlasti na državnom i federalnom nivou, a i u većini, a možda i u svim kantonima, gdje ga je voditelj pitao šta će biti u Kantonu Sarajevo.

“SDA je pobjednička stranka u Kantonu Sarajevo, uz sve probleme koje smo imali, ostali smo prvi na ljestvici, pa i da je jedan glas više od Naroda i Pravde, koji su najavljivali 12-13 mandata. Ja lično sam imao više glasova od njihovog nosioca liste Okerića, uspjeli smo ih pobijediti. U KS je situacija takva da SDA ima 7 mandata i da nam to ne stvara kapacitet da možemo sami stvarati vlast, ali i niko drugi nema takvu situaciju. Kažu da je Trojka na 18 mandata, međutim u Narodu i Pravdi klub zastupnika nije homogen. Narod i Pravda imaju dvije vrste vođenja politike, pogledajte šta Čampara govori o Efendiću, a isto pogledajte šta Okerić govori o Efendiću, oni nisu u najboljem odnosu. Dakle, takva vlast sa 18 ruku ne bi zasigurno omogućila dugotrajan opstanak Vlade Kantona Sarajevo i zbog toga oni govore da im je potreban četvrti partner” rekao je Zahiragić koji je za kraj rekao da bi vlast u Kantonu Sarajevo SDA mogla napraviti sa SDP-om, DF-om i SzBiH.

“SDA ima sedam ruku, a ako ne bismo bili lider procesa i ukoliko bismo bili jedan od parlamentarnih stranaka i ako bismo dali podršku nekom drugom, SDP-u možda, zajedno sa DF-om i SzBiH to bi bilo preko 20 mandata, a to nije nerealno ako bi se pravila ta državna i federalna vlast”, zaključio je Zahiragić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79