Hasanović odobrio sredstva za Lokalne izbore 2024: Osigurano dodatnih 4.173.000 KM

Hasanović odobrio sredstva za Lokalne izbore 2024: Osigurano dodatnih 4.173.000 KM


Zamjenik ministra finansija i trezora BiH, Muhamed Hasanović, potpisao je odluku kojom se osiguravaju dodatna sredstva za održavanje Lokalnih izbora 2024. godine u iznosu od 4.173.000 KM. Odluka je saopćena iz njegovog kabineta.

“S nepokolebljivom predanošću transparentnosti i jačanju integriteta izbornog procesa, danas sam potpisao Instrukciju o osiguranju dodatnih sredstava Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za provođenje Lokalnih izbora u BiH u 2024. godini u iznosu od 4.173.000 KM,” naveo je Hasanović.

Prema odluci visokog predstavnika OHR-a, koja se odnosi na izmjene i dopune Zakona o finansiranju institucija BiH, Hasanović je do 23. maja 2024. godine bio obavezan izvršiti zahtjev CIK-a za dodatnim sredstvima za izbore.

“Ova odluka je dio kontinuiranih napora da se osigura transparentnost, integritet i sigurnost izbornog procesa, te da se građanima BiH omogući slobodno i fer izražavanje svoje volje na Lokalnim izborima,” istakao je Hasanović.

Dodao je da su dodatna finansijska sredstva prepoznata kao neophodna zbog izazova iz prethodnog perioda, kako bi se izborni proces adekvatno podržao i proveo u skladu s najvišim demokratskim standardima. Pozvao je sve političke stranke, nevladine organizacije i građane da podrže ove napore i aktivno učestvuju u izbornom procesu.

“Odobravanje dodatnih sredstava za održavanje Lokalnih izbora 2024. godine predstavlja korak ka jačanju demokratije i građanskog angažmana. Ostajem posvećen podršci integritetu i transparentnosti izbornog procesa, te ću nastaviti s provođenjem mjera koje osiguravaju fer i slobodne izbore u budućnosti,” dodao je Hasanović.

Zaključio je da ulazak BiH u EU zahtijeva ne samo fer izborne procese, već i njihovu kontinuiranu reformu kako bi se osigurala usklađenost s europskim standardima i vrijednostima. To uključuje jačanje neovisnih institucija koje nadgledaju izborne procese, osiguravanje pristupačnosti izbornih procesa svim građanima, te suzbijanje korupcije i političkog utjecaja na izborne rezultate.

“BiH mora nastaviti s reformama izbornog procesa kako bi se osiguralo da izbori budu fer, transparentni i odražavaju volju građana. Samo uz takve procese, BiH može postići napredak na putu prema članstvu u EU i osigurati stabilnu demokraciju koja će služiti interesima svih njezinih građana,” navedeno je u saopćenju iz Hasanovićevog Kabineta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija